Babbels torn

Samtidig som statsministeren går på ski på Sydpolen presenteres Kjetil Siem som mannen som skal redde Norges ære på fotballbanen. Han nekter for at han er ansatt for å “rydde opp”. “I det øyeblikk du bruker ordene rydde opp skaper du frykt, hevder han. Du kan ikke rydde opp bare ved å flytte på rot, noe må ut. Det skaper frykt.”Han snakker heller om å strømlinjeforme, optimalisere og tydeliggjøre. Tydeliggjøre. Siem snakker om det vanskeligste i verden. Nemlig å snakke. Kommunikasjon mellom mennesker er det mest kompliserte som finnes. Årsaken? Det er ikke bare hver enkelt nasjon eller folkegruppe som har egne språk. Vi har alle være egne dialekter. Hva du legger i ordet rydde, kan være noe annet enn det jeg legger idet. I et større IT-prosjekt jeg jobbet i for noen år siden, fant vi etter en rekke møter å diskusjoner ut at prosjektet hadde et sentralt behov. Det behovet kalte vi begrepsavklaring. Det handlet om språk. Det handlet om hva brukerne av systemet mente når de brukte spesifikke ord og termer. Begrepene måtte avklares. Hvis ikke kunne vi ikke lage et system som virket hensiktsmessig.

Så hvordan kan vi mennesker fungere i system med hverandre uten begrepsavklaringer? Ordet “rydde” er bare et eksempel. For alt vi vet kan også ordene “strømlinjeforme”, “optimalisere” også skape frykt. For ikke å å snakke om “tydeliggjøre”. Nå skal jeg tyde-lig-gjøre noe for deg!
Babbels torn

Jan Gerg Kristiansen i Erikson Coaching har sin berømte tommeltermometer for å ta tempen på om et ord oppfattes positivt eller negativt. Samme ordet kan være positivt for noen og samtidig negativt for andre. Hvordan kan du da vite hvilke ord du skal velge for å få dit budskap igjennom? Ikke bare krever det at du vet en del om mottakeren av det du skal formidle – det krever også en vesentlig bevissthet og oppmerksomhet i forhold til eget språkbruk. Vi lever alle i vår egen boble.

Kjetil Siem har fattet noe vesentlig: Kommunikasjon er alfa og omega.

Bokstavlig talt. http://www.a-changing.com

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s