Hvordan unngår DU tupé?

grey tupeeEr du av typen som er svak for engstelser?

Vi er så vidt inne i det nye året. Kalenderne står merkelig rolige og vaier i vinden. Det er noe friskt og ubesudlet over den første arbeidsuka i et nytt år. Hvilke utsikter bringer det nye året med seg? Blir det et godt nytt år eller fører det med seg nye gråe hår?

Europa skjelver. Statsminister Stoltenberg tegner dystre kurver på tv og forteller at han som George i Seinfeld, er redd for dobbel-dipping. Det handler om psykologi. Dobbeldippen er mental. Det går slik vi frykter – blir slik vi bestemmer oss for at det skal bli.

Vi i Norge har det bra. Vi vant i lotto for lenge siden og fortsetter å vinne hvert år. Men hvilke konsekvenser får en skyhøy oljepris for oss i det lange løp, hva betyr den tilsynelatende uendelige gjeldsbyrden til Europa for vår økonomi – min og din?

Hva vil skje med jobben dette året? Blir jeg overflødiggjort, ignorert eller investert i? Hva med hosten jeg har hatt så lenge? Hva med lyden jeg hørte i bilen på vei til jobb i morges? Det er lett å engste seg. Enten det gjelder en selv, ens økonomi, jobb eller unger.

På et “Kick off” jeg var på i Fagernes for mange år siden var det en foredragsholder som hadde innsett noe smart. Han sa: “Bekymringer er bortkastet energi!”. Det er vanskelig å være uenig. Samtidig oppleves det en smule arrogant. Fordi jeg har det jo slik JEG HAR DET. Min situasjon er unik. Jeg kan ikke bare kutte ut?!

Spørsmålet du må stille deg selv er om du kan gjøre noe med det? Beslutningen om å ta affære er viktig. Skal du ringe verkstedet? Skal du ta en alvorsprat med poden? Skal du gå til legen?

Bekymringer har en tendens til å legge på seg også etter jula. De formerer seg som hybelkaniner og blir til et tankesurr som aller helst stormer scenen etter at lyset er slukket og sengeteppet er trukket godt opp over haka. Når du ligger der i mørket kan du komme til å tenke på mange ting. Tankene stjeler nattesøvnen din. Den stjeler den viktige hviletiden som gir deg grunnlag for ny energi. Og energi er viktig. Prefrontal Cortex forbruker glykose over en lav sko. Oppgavene til den fremre pannelappen er blant annet å prioritere og å ta beslutninger. Etter hvert som du blir sliten, går effektiviteten ned. Du yter dårligere på jobb, i skiløypa, ved middagsbordet og spesielt når du skal ta stilling til om du skal ta affære. Et nytt grått hår blir fort til ny tupe.

Kuren er like enkel som den er vanskelig å komme på: Stopp opp. Sett fingeren i bordet. Gå inn i sanseapparatet og bli der i noen minutter. Hva hører du akkurat nå? Hva ser du? Hvor stopper kroppen og når begynner omgivelsene rundt? Pust! Hva føler du nå?

Godt nytt år eller nytt grått hår? http://www.a-changing.com

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s