Deaf, dumb & blind – Lukk deg inne i en beskyttende boble

Forskning fra Caltech (California Institute of Technology) og fire andre forskningsinstitusjoner viser at gruppearbeid hemmet intelligensen til deltakerne, skriver Aftenposten og viser til nettstedet forskning.no.

Visstnok skal Caltech ha målt lavere IQ når deltakerne i testen jobbet i grupper.

workingingroupsArtikkelen er upresist i sine formuleringer, så det er ikke lett å bli klok på hva som egentlig er funnene. (Blant annet har jeg vanskelig med å se for meg grupper på 5 med 10 menn og 3 kvinner… 😉

Det som synes opplagt er at målt intelligenskvotient (IQ) var lavere både i store og små grupper, enn det enkeltindividene var målt til på forhånd. Rask på labben konkluderer dermed Aftenposten med at man blir smartere av å jobbe alene.

Jeg tør påstå at de tar feil.Det er faktorene bak som er interessante: Hvor mye forstyrrelser var det i den store gruppa? Hvordan var deltakernes indre tilstand da de tok testen alene? Hvordan var tilstanden når det satt 69 stykker rundt? Alle grupper går gjennom formingsprosesser. Noe av det som skjer tidlig er at gruppas medlemmer finner sine roller og identitet iforhold til hverandre. Jeg skulle tro at det tar lengre tid å få disse bitene til å falle på plass enn det tar å gjennomføre IQ-testen. Før gruppa oppleves ‘trygg’ vil det selvfølgelig påvirke testindividenes indre tilstand. Stress, forstyrrelser, det å føle seg sikker påvirker i hvilken grad du har tilgang på egne ressurser.

Når det er sagt: Mediene elsker å provosere. Men det blir for dumt og virker bare som om de ikke har fulgt med i timen når de refererer intelligens som IQ.

IQ er et måltall for å si noe om evnen til å gjøre logiske og kausale koblinger. Å bruke IQ for å angi et menneskes intelligens er som å bruke skonummeret for å si hvor høy noen er.

Bildet er mye mer sammensatt. Dog kan det hende at kanskje ikke Aftenposten har intelligens nok til å fatte det…

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s