Mad Man

Ser du på serier?

Jeg har inntil nylig styrt unna, men for kort tid tilbake kom jeg over serien Mad Men, ble fanget og fenget. I går så jeg og min kone en episode med en scene som jeg syntes var aldeles fantastisk.

don-draper_630Hovedpersonen Donald Draper sitter tankefull og alene på en kinarestaurant etter å ha avsluttet et klientforhold. Kamera starter bak ham og dreier langsomt fram til å se ansiktet hans. I bakgrunnen spilles Kyo Sakaguchis “Sukiyaki”.

En kinesisk servitrise entrer scenen. Donald Draper ser på henne. Musikken skrus dramatisk opp. Servitrisen glir inn. Extreeme Closeup på ansiktet hennes. Musikken på maks. Så begynner hun å snakke. Kamera går tilbake til Donald Draper som ser lenge på henne. Så sier han unnskyld, hva sa du?

Det er selvfølgelig mange nivåer bygd inn i denne scenen. Men filmteknisk og estetisk er det noe av det beste jeg har sett.  Utgangspunktet er at Donald Draper har blitt presset av sine businesspartnere til å gå på tvers av en av sine verdier. Nå kommer den kinesiske servitrisen som en lekker trøstende fristerinne. Donalds verdier må på ny ut i kamp.

Så hva har dette med ledelse og selvledelse å gjøre?

For det første er scenen ekstremt appelerende til både våre og Drapers sanser. Hva vi tar inn, hva vi velger bort er en del av vår programmering. Som tv-tilskuer ser vi en kinesisk servitrise og hører japansk musikk. Du kan velge å ignorere det, å si at det er typisk amerikansk ignoranse av andres kultur, eller velge å se på det som et genialt virkemiddel for å få fram kampen mellom Donalds verdier. Som med så mye annet, er det ditt valg.

Videre handler det om at tilbud dukker opp når man minst venter det, og da gjelder det å være forberedt og bevisst. Scenen viser også et vendepunkt i Donald Drapers karakter. Tidligere i serien har han ikke akkurat vist seg å være verdens mest moralske. I jakten på sin identitet både lyver og bedrar han. Her velger han riktig. Vi aner en endring i Donald. Her – om ikke alltid tidligere – viser han seg som en leder i eget liv.

Du kan se klippet her: youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dK3ATi_fFXY

Se og nyt!
http://www.a-changing.com 

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s