Et alternativt til telys…


Onsdag 13. juni hadde Aftenposten et bilag som heter Jobb & Utdanning. Sukk.
Å spre budskapet om at det aldri er for sent å endre kurs, er vel og bra. Mitt hjertesukk går til midtsiden i bilaget. Med fete typer på venstre side: Kvinner i kø for å bli coach. Under står merkelappen: ALTERNATIVT.  Ved siden av et bilde på 40×30 cm med fire kvinner som sitter på på en matte på gulvet rundt en orkide med stearinlys dandert lett utover. Selve artikkelen har fokus på alternativterapi og new age-bevegelsen. Begge deler har mye positivt å bidra med, men Aftenposten tar verden et steg tilbake når de knytter coaching ensidig opp til det de omtaler som “slitne, uinspirerte kvinne i helse- og omsorgssektoren” og alternativterapi. Coaching har ingenting med alternativ-terapi å gjøre. Coaching har ingenting med telys, meditasjonsmatter, vide kjoler eller overgangsalder som Aftenposten så fintfølende antyder mellom linjene.

“Coaching er som å komme hjem” er en lett slitt klisjé. Og ja, for mange føles det slik. Men i denne settingen blir kobling og kontekst feil. Jeg kjenner meg ikke hjemme. For i motsetning til det Aftenposten gir inntrykk av, er ikke coaching en alternativterapi. Coaching er ikke terapi, det er et alternativ til terapi. Coaching er en samling teknikker. Coaching er metodikk. Coaching er kommunikasjons-ekspertise på høyt nivå. Det har ingenting med lilla løpere, vide kjortler, røkelse og telys flytende i vann å gjøre.

Selvfølgelig appelerer disse verktøyene og metodene til new age-miljøer og omsorgsarbeidere som jobber med mennesker med plager som ikke lar seg løse av “skolemedisin”. For coachingteknikkene er effektive til å skape bevegelse; det handler om å skape refleksjon og innsikt og ansvar for egne handlinger. Det handler om å lytte og kommunisere med respekt og åpenhet. Og ikke minst, handler det om å ikke la seg true.

Skulle jeg Imidlertid som internasjonalt serifisert coach (www.icfnorge.no) vurdere hvor coaching som verktøy har størst effekt, ville jeg uten å nøle hevde “ledelse”.
For jeg tør våge følgende påstand: Hadde flere av Norges ledere behersket kommunikasjonsteknikkene som kommer med sertifisert coaching, så hadde sykefraværet i norske bedrifter vært betydelig resultert!

Men alle forstår at det er lettere å lappe sokkene i etterkant enn å kjøpe sko som passer. Debatten om reaktivt kontra proaktiv psykososial helseinnsats hører hjemme i en annen blogg. Poenget mitt denne gang er å gi landets største og mest seriøse avis et spark:
Hvis coaching er alternativt, så er det i tilfelle alternativt til gammeldags, demotiverende og sykdomsfremmende ledelse. Den nyheten ser ennå ikke ut å ha nådd fram til pressen.

http://www.a-changing.com

2 thoughts on “Et alternativt til telys…

 1. Helt i slutten på innlegget skurrer billedbruken din – det er i våre dager IKKE lett å lappe sokkene; tvert i mot blir sokker med hull uvegerlig KASTET! Siden innlegget handler om kommunikasjon, kunne det være interessant å forfølge dette poenget ørlite – hva ville et tidsriktig bilde vært? Det er nok enklere å KJØPE nye sokker (som passer), selv om man må til samme kjøpesenteret som skobutikken ligger i – f.eks. kvalitetssko i skinn utvider seg med bruk, og krever kanskje både dyktighet og flaks for å treffe perfekt passform.

  • Ditt blikk er skarpt og ditt vidd er stor. 🙂
   Jeg kan jo forsøke å forsvare meg med å si at jeg synes psykohelsepolitikken er like gammeldags som sokkelapping?
   Eller at om vi ikke blir mer proaktive så kommer flere til å måtte lappe sokkene?
   Også kommer det jo litt an på hvor langt det er til kjøpesenteret… 😉

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s