Hvordan få lønnssamtalen til å lønne seg

Alle bedrifter er opptatt av fortjeneste. Det er derfor meget få bedrifter som på eget initiativ inviterer de ansatte til lønnssamtale med mindre dette er forhandlet frem eller at de er spesielt redde for å miste vedkommede. Lønnsamtalen oppfattes som kostnader for bedriften. Man er heller ikke garantert noen varig motivasjonsøkning. Faktisk har i enkelte tilfeller vist seg at økt lønn til og med kan virke demotiverende (!). Det koster altså ofte mer enn det smaker. Samtidig er det et tankekors at det å ta vare på sine ansatte gjennom rundhåndet belønning, kanskje er en effektiv og billig måte å bygge et positivt omdømme på?

Som leder i en bedrift er det derfor liten grunn til å invitere sine medarbeider til faste lønnsamtaler. Jeg har imidlertid en anbefaling:

Innfør istedet belønningssamtalen! Det kan både du (som leder) og din bedrift tjene stort på.

I belønningssamtalene tar du opp den ansattes behov knyttet til områdene trygghet, sanselige glede og utvikling. Det høres tilforlatelig ut som en medarbeidersamtale, og medarbeidersamtalen kan kanskje fungere som belønningssamtale. Poenget er å kun ha fokus på medarbeideren behov og ønsker. Overlat tilbakemeldinger og det formelle til medarbeidersamtalen. Å vite hva din medarbeider motiveres av er gull verdt for en leder. En times samtale vil kunne kartlegge en mye du ikke visste fra før, og vil gi det uvurdering informasjon som du kan anvende i din ledelse.

For den ansatte oppleves det utrolig positivt å bli sett og hørt på akkurat det hun eller han har behov for. Gjør det til en vane! Gjennomfør faste belønningssamtaler hvert halvår. Det vil lønne seg for bedriften, for medarbeideren, og ikke minst deg selv!

God helg!

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “Hvordan få lønnssamtalen til å lønne seg

  1. Ingen dum idé dette, men jeg synes du forkludrer bildet når du sier “medarbeidersamtalen kan kanskje fungere som belønningssamtale” – det var kanskje utilsiktet? Senere i teksten kommer det klarere fram at du mener at belønningssamtale og medarbeidersamtale er to forskjellige ting som ikke skal kombineres!

    • Større firma har gjerne regler for hva en medarbeidersamtale skal inneholde og hvordan den skal forløpe. Mindre firmaer kan være mer fleksible til innhold. Det er i disse tilfellene jeg mener at medarbeidersamtalen kanskje kan fungere som belønningssamtale. Men du har helt rett. Å innføre egne “belønningssamtaler” vil være tydeligere og ha en egen funksjon i tillegg til en medarbeidersamtale hvor tilbakemeldinger skal gå begge veier. 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s