Derfor er vi så redd for å feile!

Artikkelen ‘Rifle – ikke hagleprinsippet’  http://lnkd.in/-pbJf6 kan være nyttig for noen og enhver…

Da jeg leste dette var min første tanke var at valg av “våpen” (tilnærming) kommer an på avstand til målet, men ved nærmere ettertanke har jeg kommet fra til at det ikke er det. Kanskje har tendensen til å følge hagleprinsippet med vår frykt for å “bomme”: Vi tør ikke ta risiko fordi vi er redde for å feile. Graver vi litt videre i det, så blir neste spørsmål Hva er grunnen til at vi er redd for å feile? Det er jo i feiling læringen ligger.
Gjør vi noe riktig første gang, har vi ingen erfaring å måle våre handlinger mot. Og med høy sannsynlighet trår vi feil ganske snart, og da kanskje med desto høyere selvtillit og følgelig ofte med også høyere risiko. Det kan bli kostbart.
Dog tror jeg ikke at det er dette som er det vanlige. De fleste av oss feiler de første gangene vi prøver på noe nytt (heldigvis). Dermed får vi et glimrende utgangspunkt for å korrigere våre handlinger og forstå de grunnleggende elementene i det vi gjør. Gitt at vi tar oss tid til å reflektere over feilen.

Allikevel er vi altså redd for å feile. Årsaken ligger i våre kognitive mønstre. Vi har lært at man får straff for å feile. Det ligger i vår kultur fra gammelt av – enten det gjelder barneoppdragelse eller ledelse.
Å feile gir ikke status på samme måte som å lykkes.

Mange har sikkert hørt historien om den ansatte som ble kallt inn på sjefens kontor etter at han hadde gjort en kjempetabbe som kostet firmaet 10 millioner. “Du trenger ikke si det,” sa han, “Jeg slutter.”
Da så sjefen på ham. “Slutte? Aldri i livet. Vi har akkurat investert 10 millioner i din utdanning. Vi har ikke råd til å la deg slutte!”

Tar man læring på alvor bør man premiere og oppfordre til å gjøre feil. På denne måten forsvinner frykten. Og når frykten forsvinner får vi tilgang på alle våre ressurser. Jeg er ganske sikker på at feilprosent (og sykefravær) hadde gått ned og innovasjonstakten hadde gått opp. Å gjøre en liten investering kan ofte gi mange fold tilbake.

Du høster det du sår.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s