Idag begynner det!

Idag begynner verdens største mediebegivenhet: Fire milliarder mennesker skal følge de olympiske leker fra godstolen mens drøyt ti tusen utøvere skal yppe til konkurranse ved å vise fram sine kunster og styrke. Deltakere fra 204 land skal i ilden. Minst like mange nasjoner er representert i godstolen. Hovedandelen av godstol-representantene er imidlertig i en annen aldersgruppe enn utøverne. I følge Henrik Brandt, direktør for Idrettens analyseselskap er flesteparten over 60. “Ungdommen har fått andre vaner,” sier han, “Det er ikke regelstyrte idretter som vokser mest.”

Barn og idrett gjenspeiler samfunnet vi lever i. Således kan man driste seg til å si at ikke-regelstyrt aktivitet har større utberedelse nå enn før. Men hva er ikke-regelstyrt aktivitet?

Som lag – enten det er en bedrift eller friidrett – er man avhengig av både struktur og samarbeid for å komme i havn. Struktur er viktig. Uten struktur blir alt bare rot. Mål-definisjonen er kanskje det viktigste i strukturen, men også arbeidstid, instrukser, retningslinjer og kommunikasjonsregeler er avgjørende. Tenk deg 4×110 meter hekk hvor alle lag-deltakerne begynner å løpe på likt; én med pinne, 3 uten, løper de i hver sin retning og hopper litt her og litt der. Er det i tillegg 200 lag som stiller blir det et evig kaos, og det vil garantert være umulig å kåre noen vinner.
Pinnen er vesentlig i stafett. Det er den som representerer kommunikasjonen mellom deltakerne, det er den som skal i mål.

Kommunikasjon og samhandling

Når jeg holder presentasjoner eller prater med mine kunder om ledelse, pleier jeg å tegne opp et 2-dimensjonalt diagram med aksene struktur og samarbeid. Struktur har vi vært inne på, men hva inngår på samarbeids-aksen?
Kort fortalt handler dette om relasjonskompentanse. Kunnskap, evne og ferdighet til å omgås andre og få andre med seg. Enda kortere fortalt handler det om kommunikasjon. Språket vi bruker til hverandre, hvordan vi snakker, hvordan vi bruker kroppen, minikken, gestikulasjon, og ikke minst om hvordan vi lytter til hverandre. Kommunikasjon verbal og ikke-verbal er alfa og omega.

Stafett er morsomt, men skal vi tro Idrettens analyseselskap, er altså ikke-regelstyrte idretter  enda mer morsomt.  Kanskje handler det om ledelse. Samfunnet vi lever i krever en annen type ledelse enn det gjorde tidligere. Kunnskapsnivået hos det enkelte individ er nå så høyt at alle forventer og krever å bli tatt på alvor. En leder som trer reglene ned over sine medarbeidere og sier at sånn er det, får ikke lenger noen med på laget. Mange er imidlertid redd for anarki og klamrer seg til “Ordnung muss sein”. Saken er bare at betingelsene krever en annen grad av uorden. Dessuten er grad av uorden bare en mellomdistanse, et kvalifisering-heat på vei til det endelige målet. Dagens moderne medarbeidere vil definere strukturen selv. For struktur blir det, på den ene eller andre måten. Så lenge man har et mål, vil deltakerne innordne seg hverandre og miljøet for å nå målet. Da kommer strukturen av seg selv, kanskje på en annen måte enn man hadde forventet, men kanskje også med mer lek.

Godt OL!

2 thoughts on “Idag begynner det!

    • Takk for morsom lenke, Terje! Tror det er et fellestrekk for alle aldersgrupper at aktiv deltakelse gir mer engasjement enn passiv anskuelse. En liten tankevekker for undertegnede imidlertid da jeg aldri har vært spesielt god i frisbee… 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s