Lederrollen avmystifisert!

Dagens Næringsliv publiserte fredag 10. august en artikkel  (Toppsjeftrivia – DN.no) med kommentarer og betraktninger rundt den norske HP-sjefens åpenhetsblog, Tinteguri. Anita Krohn Traaseth er (bl.a.?) på grunn av sin blogg bejublet som en modig, åpen og uhøytidlig toppsjef. Men når Traaseth blogger om at hun forsov seg til et viktig møte med Europa-sjefen og hans viktigste kunder, kaller Dagens næringsliv det “toppsjeftrivia”. Artikkelforfatter Eva Grinde sier at hun er skuffet. Hun hadde tydeligvis forventet “juicy” detaljer av mer “frigjørende og radikal art”. Hun hevder at “bejublingen” av HP-lederen tyder på fortsatt mytiske forestillinger om sjefer.

Ja, kanskje det. Det er lenge siden Peter Senge uttalte seg om sjefsmyten i boken “The Fifth Disipline”. Sjefer er vanlige mennesker med vanlige liv, hverken mer eller mindre. “Tintaguri” når imidlertid et mulig nytt publikum for Senges uttalelse, og dersom det kan bidra til bedre og bredere forståelse av lederrollen, må det sies å være velkomment.

Våre nedrige følelser ønsker avsløringer, spektakulær skitt og elendighet, noe å gripe tak i for å heve oss selv opp. Tabloidpressen vet å nyttegjøre seg det. Selv om Traaseth velger en mer “sober” linje, fortjener det ikke kritikk som “trivia”. Da er poenget misforstått. Jeg applauderer Traaseth for sin åpenhet. Gjennom åpenhet avmystifiserer man. Om ledere av sine medarbeidere også blir sett på som vanlige mennesker med vanslige liv, kan det gjøre hverdagen enklere for noen og enhver. Kanskje blir ikke kravene så skyhøye, kanskje blir det enklere å tilgi? Forventninger om ufeilbarlighet er ingen tjent med.

Ledere har et spesielt ansvar. Høye krav og forventninger stresser arbeidssituasjonen. Kravene bør være høye, men det må være rom for å snuble. Dog ligger det et særlig krav til ledere om å være bevisste. Bevissthet på atferd, rolle og personlige verdier og hvordan disse spiller sammen med bedriftens rolle og verdier er vesentlig. Som leder må man forstå at man definerer kulturen for sine medarbeidere. Derfor er kanskje den viktigste siden ved å utøve lederskap å styre seg selv. Og for å styre seg selv må man kjenne seg selv. Det gjelder ikke bare ledere. For man trenger ikke være leder for å utvise lederskap.

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “Lederrollen avmystifisert!

    • Det er vel heller vi andre som bør takke deg! 🙂

      Stikk gjerne innom flere ganger. Det er morsomt å høre synspunkter og meninger om bloggeinnleggene!

      Ser også at du skal holde foredrag på halvdagsseminaret til Dataforeningen 13. desember. Dessverre får jeg sannsynligvis ikke det med meg, men Paal (Leveraas) skal jo snakke etter deg, så kanskje han får overtalt deg til å bli med i Tirsdag morgen-redaksjonen…? 😉

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s