Lær å beherske overtalelsens kunst!

Tenk hvor deilig det er å vinne diskusjoner med arbeidskollegaer, nå fram med budskapet ditt overfor venner, eller overtale kona (mannen) uten å måtte kjempe for det. Retorikken, eller overtalelsens kunst som den ofte blir kalt, stammer fra antikken og ble innført av de greske filosofene Protagoras og Gorgias, før den ble videreutviklet av Platon og hans elev Aristotles, mens den romerske statsmannen Cicero er kjent for å ha finpusset den romerske varianten.

Retorikk er kommunikasjonskunst av ypperste klasse og kanskje det fag som flest av oss kan tjene mest på bli bedre på i hverdagen. I tillegg til å overtale andre og dermed lettere får gjennom dine synspunkter, gjør det å beherske teknikken det enklere å lage gode presentasjoner og skrive gode taler. Har du noe du skal selge (enten det er et budskap eller et produkt), så er retorikken ditt viktigste verktøy. Nedenfor følger derfor et lynkurs i retorikk. Det er langt fra utfyllende, men er ment for å gi deg en kjapp oppskrift. Lykke til!

 1. Beregn ditt publikum! Hvem er de(n) du prøver å nå ut til? Hva er viktig for dem?
 2. Formulér budskapet ditt så tydelig som mulig
 3. Skriv en liste over 30 argumenter som underbygger budskapet
 4. Evaluér argumentante som logiske, etiske eller emosjonelle
 5. Plukk ut det beste argumentet av hvert slag, totalt 3 stk.
 6. Formulér hver av de 3 argumentene som en påstand (f.eks. Grønt er best!)
 7. Underbygg påstanden med beviser (opptil 3 forskjellige), (F.eks: Fordi forskning har vist at det har en harmonisk virkning på hjernen, virker friskt og oppkvikkende – lenge!)
 8. Skriv en liste over motargumenter (hvorfor ikke kjøpe budskapet ditt!)
 9. Evaluér motargumentene og plukk ut det du tenker ditt publikum mener er det sterkeste.
 10. Uskadeliggjør motargumentet! (Feks. Mange vil kanskje si at grønn maling er dyrere i innkjøp, men pengene vil tjene seg inn fordi det blir lenger til du maler neste gang.)
 11. Gjenta budskapet ditt!
 12. Tilslutt velger du en passende innledning og skriver noen setninger som bakgrunn for ditt budskapet ditt. (I vårt valgte eksempel: Det nærmer seg høst og naturen går mot sitt uunngåelige hamskrifte. For mange er høsten et naturlig tidspunkt å pusse opp hjemmet. Kanskje et nytt malingstrøk på kjøkkenet kunne gjort seg? Utfordringen oppstår når man står i malebutikken og skal kjøpe maling. Mulighetene er uendelige! Hvilken farge skal man velge? …) Voilá, der har du en vinner!

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s