Frykten er mitt våpen (Hemmeligheten bak motivasjon 1/3)

Motivasjon! Vår og alle tiders kraftigste drivkraft. Motivasjon utkonkurrerer olje, gull, vind og vann. Motivasjon får en liten mann opp toppen av verdens høyeste fjell, får den fattigste til å bli den rikeste, skaper bevegelse av så store mengder at de knapt kan telles.

Men hva er hemmeligheten?

For å forstå motivasjon må vi se nærmere på hvilke typer motivasjon som finnes. Det finnes nemlig både kort og lang motivasjon. Mange har sikkert lest blogger eller vært på fordrag som har innspirert veldig. I fjorten minutter. Mange har sikkert opplevd entusiastiske ledere som har giret deg opp. Helt til du møter byråkrati eller udugelige systemer som gjør jobben ugjennomførbar. Inspirasjon og entusiasme finnes i mange kilder. Felles er at de oftest har ganske kort virketid. De er ikke mindre viktige av den grunn. En entusiastisk venn eller leder kan være den katalysatoren du trenger for å starte på en nytt eventyr. Det kan være nok til å avstedkomme en enkelthandling som fører til en endring. Et smil er en eksplosiv pakket med positiv energi. Og det er mental energi det handler om.

For å finne den lange motivasjonen, må vi se andre steder. Riktignok kan entusiamse og inspirasjon fra omgivelsene og andre vedvare, men for den laa-aange motivasjonen må vi kikke inn i oss selv. Noen snakker om X og Y-faktorer. Selv mener jeg å sette et skille mellom ytre og indre motivasjon blir begrensende. For all motivasjon har sitt opphav i hvem vi er og hva vi trenger. Og dette er nøkkelen. Hva vi trenger.

En av våre sterkeste drivkrefter er søket etter trygghet. Trygghet har mange former: Status, penger, tilhørighet, anerkjennelse, kjærlighet, rettferdighet. Der vår trygghet på ett eller annet område er truet, vil vi gjøre de mest underlige og desperate handlinger for å gjenopprette følelsen av trygghet. Trusler virker. Trusler er motiverende. Det er kanskje den sterkeste motivasjon som finnes. Samtidig er det en lumsk motivasjonsfaktor. For vi gjør hva som helst for å unnslippe den. Som leder vil du ganske sikkert oppleve at de medarbeidere du forsøker å motivere med trusler og frykt unnslipper dette ved å finne seg andre arbeidsgivere. Eller (verre!) blir syke. Frykt er altså kraftfylt, men ikke særlig egnet som motivasjonsfaktor med mindre den er meget forsiktig anvendt. Bare tanken på en edderkopp kan være nok for å skape fokus. Tanken alene er nok til å sette igang hjernens produksjon av norepinefrin, et stresshormon som tilsvarer hjernes adrenalin. Men prøv å sette deg ned for å jobbe på et sted som kryr av edderkopper, så vil du neppe få utført stort om du er redd for disse skapningene. Frykt hindrer nemlig læring. Når norepinefrin-produksjonen starter, går vi i forsvarsposisjon. Vi blir opptatt av vår egen sikkerhet. Motivasjonen for å sikre oss er på topp, men med en gang edderkoppene har krøpet videre eller vi har funnet oss et edderkoppfritt-sted, er vi tilbake til samme tilstand som tidligere.

Frykt frigir masse energi. Det kan gjøre oss alle til toppidrettsutøvere i noen stakkars få sekunder. Deretter blir vi lammet, ute av stand til å kommunisere, lære eller dele.

Del 2 i denne artikkelserien finner du her!

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “Frykten er mitt våpen (Hemmeligheten bak motivasjon 1/3)

  1. Pingback: Vårt unaturlige behov | A-Changing Times :: Før det er helg….

  2. I read a lot of interesting posts here. Probably you spend a lot
    of time writing, i know how to save you a lot of work,
    there is an online tool that creates readable, google friendly articles in seconds, just search in google – laranitas
    free content source

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s