Gleden er på min side! (Hemmeligheten bak motivasjon 2/3)

Forrige fredag så vi på frykt som motivasjonsfaktor. En meget effektiv, men ustabil sådann.
Denne gangen tar vi for oss fryktens rake motsetning: Glede!

Fokuset denne gang er på den sanselige delen, den fysiske gleden. Alt vi kan oppleve og sanse, ta og føle på. Mat, sex, berøring, smil – egentlig alt som kan skape en opplevelse av nytelse er mer enn godt nok egnet til å motivere oss. Føler vi oss trygge, er vi i stand til å nyte synet av en vakker hest eller et flott tre, vi kan nyte været og utsikten, liflige dufter fra en putrende kjele på kjøkkenet, smaken av en leskende drink på en varm sommerdag, refrenget på en fin sang, følelsen av vind gjennom håret…

Nytelsesindustrien er gigantisk. Enten det handler om feriereiser til eksotiske steder, matopplevelser på restaurant, konserter, film eller spa, så er produktet det samme; sanselig nytelse. Uten at jeg har statistisk dekning for det, vil jeg vil gå så langt som å si at i Norge i dag, så er nok nytelse det vi bruker mest penger på. Vi omgir oss med underholdning på den ene eller andre fronten, enten i form, farge, tone, berørig, lukt eller smak. Lønn og bonuser har vært mye diskutert som motivasjonsfaktorer. Mange hevder at lønn er en ren hygienefaktor. På den andre side, tipper jeg at en landets mange spillkommisærer ser på pengepremier som noe annet. Vinner du 160 millioner i Viking-lotto. f.eks., åpner det ganske sikkert for noen nye nytelser i hverdagen.

Å klare å være i det sanselige er en belønning i seg selv. Ved å øve på dette, kan du oppleve nytelse hvor det enn skulle være og i hvilken som helst situasjon. Mindfulness har blitt meget populært. Læren om tilstedeværelse i nuet er viktig, ikke bare for avspenning, men som kilde til mer nytelse. Det beste av det hele er at det er helt gratis!

Som leder kan man spille på nytelse i motivering. Da må man vite hva sine medarbeidere liker. Ofte kan det variere stort, og det er ikke lett å skape unison begeistring i en gruppe mennesker med mindre disse er særdeles like. Mat og drikke liker imidlertid de fleste å nyte, og dette blir da ofte brukt som rammer når man skal ha det hyggelig eller som en ekstra påskjønnelse. Feriedager, kinobilletter, vinflasker er andre gester som kan virke motiverende. Nytelse er vanskelig å bruke fordi det oppleves så forskjellig individuelt. Men det er et viktig virkemiddel å være klar over, spesielt når det gjelder opplevelsen av en tilstedeværende sjef.

Siste del i denne artikkelserien finner du her!

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s