Optimal lykkefølelse på jobb? (Hemmeligheten bak motivasjon 3/3)

Hvor lenge kan du ligge på en strand og bare nyte?
En uke, to uker, tre?

Selve gleden ved livet er å utvikle seg. Alt som ikke utvikler seg er dødt. Slik blir utvikling en defininsjon på liv. Når du begynner å kjede deg, nyter du ikke lenger. Det oppstår et nytt behov. For noen kan dette oppstå nærmest umiddelbart (og her er en nøkkel til selvutforskning! 😉 – uansett oppstår det behov for at noe skal skje:
Endring, utvikling, spenning!
Hvor lenge vil du nyte det her? En uke, to måneder, tre år?

Mestringsgleden skiller seg fra nytelsesglede ved at den er koblet til det å skaffe seg trygghet. Å overvinne frykten eller usikkerhet gir en enorm glede. Opplevelsen av å mestre noe er den beste følelse som finnes. Å bidra til mestringsglede hos et menneske er den sterkeste motivasjonfaktor som finnes. Det vi er gode på gjør vi mer av og dermed blir vi enda bedre. Lær deg noe så du blir skikkelig god på det, så opplever du livets største tilfredsstillelse. Å flyte med i en opplevelse av mestring er den optimale lykkefølelse. Dette har forskeren og psykologen Mihaly Csikszentmilhalyi funnet etter 30 år med forskning på positiv psykologi.

Våre verdier styrer vår atferd, hevdes det, og det er riktig. men bare når verdiene er under trussel. Idet vi er trygge styres vi av glede. Glede i seg selv, i form enten av nytelse eller mestring, er den sterkeste og beste motivasjonspille. Sett gleden inn i en ramme med fokus, gi den et tydelig mål, og du vil oppleve en effektivitet og framdrift uten sidestykke.
Dette er det flow handler om, og som først dataspillaktørene og siden flere og flere, har vist å utnytte. Spillifisering er implementering av faktorer som tilrettelegger for flere og sterkere “flow”-opplevelser på jobb.
Å utvikle deg selv som menneske gir en tilfredstillelse som ikke kan sidestilles. Å utvikle dine medarbeidere gjennom trygge rammer som ivaretar behovet om sanselig nytelse er oppskriften på suksess. Print gjerne ut et bilde av en edderkopp og vis før du byr på en ferskbrygget kaffekopp. Så kan dere sette dere ned og diskutere målet.
The Klinsmann Dive - et uttrykk for mestringsglede!

Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler artikkelen på mail, på bloggen din, eller på Facebook, LinkeedIn og Twitter. På forhånd takk! 🙂

 

One thought on “Optimal lykkefølelse på jobb? (Hemmeligheten bak motivasjon 3/3)

  1. Pingback: Gleden er på min side! (Hemmeligheten bak motivasjon 2/3) | A-Changing Times :: Før det er helg….

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s