Slik unngår du å bli utbrent?

Føler du deg sliten?
Tærer alt maset og stresset på nervene dine? Kjenner du på stadig frustrasjon, mangelfull energi og fortvilelse over aldri å komme i mål?

Da står du i fare for å bli utbrent. Det er på tide å ta signalene på alvor.
Den enkleste og vanskeligste tilnærmingen er å kutte ut noe du gjør. Enkelt fordi det er bare å slutte å gjøre noe. Vanskelig fordi du så gjerne vil mestre og vise at du mestrer.
Det er lett fysisk, men vanskelig mentalt.
Slik fungerer også utbrenthet. Det handler sjelden om fysisk overbelastning, snarere om mental overbelastning og stress. Noen får den den mentale situasjonen toppet med en sykdom eller skade. Kroppen trenger ekstra energi for å helbredes. Energioverskuddet som allerede var sterkt prøvet, bukker under og kroppen innstiller seg på sparebluss; du blir utbrent. Stadig fler får sekkeposediagnosen ME. Sekkepose fordi det er en MErkelapp som settes på det som ikke andre diagnoser dekker og som har disse symptomene. Sannynligvis kan det være flere forskjellige årsaker; virus, sjokk, mental overbelastning som har blitt et autaomatisk program. Felles for alle er energisluket. Blir man først utbrent tar det lang tid å komme seg, i noen tilfeller mange år, og noen klarer det ikke. Det er med andre ord god grunn til varsku.

Mange som jobber i omsorgsyrker blir utbrent. Mange småbarnsmødre og andre med jobber som opplever lidelse og smerter. Det kan selvfølgelig være andre grunner, men er du en av de som ofte viser medfølelse i jobbsituasjon må du slutte med det. Det er veldig få som har behov for å motta medfølelse. De aller fleste er fornøyd om de blir sett og forstått. Å vise medfølelse tapper deg for energi. Andres lidelse kan bli et energisluk du ikke klarer å stoppe. Derfor er det viktig å være bevisst på hvem og hva du føler med. Føl gjerne med de som opplever glede. Ta del i en feiring eller fest og opplev hvordan det gir deg energi, men møter du smerter og sorg, hold på dine egne følelser og gi av din oppmerksomhet og tilstedeværelse. Eller for å si det på en annen måte: Vær sparsom med sympati, men raus med emapti

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s