Et kompromitterende kompromis

I en notis fra NTB publisert i Aftenposten fredag 7. september kritiserer Høyre-leder i Trondheim en partikollega fordi hun har lagt ut bilder på facebook av politikere som drikker øl og sover på busser under en studietur til Spania. Uthengig og ufint, hevder hun. Partikollegaen har senere bedt om unnskyldning, men spørsmålet er om hun egentlig fortjener et klapp på skulderen?

At politikere (også) drikker øl og av og til sovner med klærne på, er neppe et sjokk for noen. De aller fleste av oss har vel blitt avbildet i mer eller mindre kompromitterende stillinger en eller annen gang. Forskjellen er selvfølgelig det brede skuelag den nye og fantastiske teknologien (i dette tilfellet Facebook) bringer oss. Utstilt og latterliggjort, mener kanskje mange. Samtidig er det grunn til å pløye litt dypere. Hvis det er så skadelig å bli avbildet med en øl eller sovende på en partibuss, burde de (i dette tilfelle Høyre-politikene) da ikke holde seg for gode til slik aktivitet? Man kan si mye om facebook, men her er det glitrende avslørende. En av mine kunder har en gang sagt at han ikke stoler på folk som ikke tør ta seg en fest. Hva er det å skjule? Og hvis slike ting er viktige å skjule, hva mer er det som ikke tåler dagens lys?

Eksempelet bør være bevisstgjørende og holdningsskapende for noen og enhver. Driver du med noe som ikke tåler dagens lys, bør du slutte med det, eller i det minste slutte med å søke rampelys. Politikere skal forvalte samfunnets verdier, både de harde, de mjuke og de midt på. De må finne seg i å måtte framstå som rollemodeller. For politikere, som for ledere, er tillit ikke bare avgjørende, men eksistensielt. Da blir evne til selvledelse proporsjonalt for utfallet. Det kan også ivrige facebook-brukere ta med seg. Åpenhet er bra og utviklende. Tillit er skjør. Det er noe du blir gitt, og fra det øyeblikket du mottar den, må den forvaltes så den ikke svekkes. Hvem som kom heldig og uheldig ut av Trondheim Høyres tur til Spania, kan diskuteres. Uthenging og ufint? Tja. Unødvendig er et annet ord.

PS. Jeg var fristet til å legge ut et kompromitterende bilde av meg selv under denne bloggen, men har fått beskjed fra min kone om at det er uprofesjonelt. Derfor oppfordrer jeg alle til å finne fram et kompromitterende bilde av seg selv og bringe det frem fra glemselen i noen sekunder.

4 thoughts on “Et kompromitterende kompromis

  • Jeg er visst ikke oppdatert på Trondheimspolitikken… Må ha blingset til NTB-meldingen, beklager. 🙂

   Spennende det du sier om makulering, Martin. Jeg fikk plutselig for meg noen morsomme minner… 😉

 1. Jeg liker at du setter fokus på å te seg slik at man kan se seg selv, sin venn og sin motstander i øynene – altså leve i sannhet. Det trengs, og det hjelper. Det jeg ikke synes noe om er å “oute” folk. Henge dem ut. Slett ikke legge bilder ut på “veggen” uten at man ønsker det. At det blir gjort daglig er ikke det samme som at det er bra.

  • Takk for gode meninger og tilbakemeldinger, Unni!

   “Sladrehank skal selv ha bank” heter det i barnereglen. Jeg synes heller ingenting om “oute” og å trekke fram andre på grunn av deres menneskelighet (les svakhet).

   Imidlertid er det vel (?) slik at det før eller seinere alltid er noen som holder opp speilet. Hvis jeg – og dette er en oppfordring! – gjør, sier, skriver noe som ikke er bra, så ønsker jeg at alle som vil meg godt sier tydelig ifra. Kanskje får forfengeligheten min seg en smekk, men det har den ærlig talt fortjent! 😉

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s