Unn deg 1% mer tid!

En prosent er ikke stort. Hvis du regner i tid så er en prosent av et minutt, 6 tidels sekund. Det er der dtt…! En prosent av en time derimot, da snakker noe helt annet, da får vi 36 sekunder. 36 sekunder av en hel time, tenk på det! I løpet av en arbeidsdag blir det 4 minutter og 48 sekunder. Så får vi håpe for din arbeidsgivers del at de 4 minuttene og 48 sekundene ikke finner sted mens du sitter på do eller har lunsjpause.

En prosent er nemlig den andel av tiden vi mennesker er bevisst hva vi gjør. Resten av tiden går vi mennesker på autopilot. I hvert fall de aller fleste av oss. Tallet kommer fra svensk forskning, men det er ikke det absolutte tallet som er poenget her. Poenget er at vi mennesker så å si hele tiden er forhåndsprogrammert til det vi gjør. Vi vandrer rundt som emosjonelle roboter, og utfører de handlinger og reaksjoner, de følelser og de tanker som vi er kondisjonert med gjennom arv, miljø, oppdragelse og oppvekst. For sent å gjøre noe med oppdragelsen nå, tenker du kanskje, men faktum er at også nåtiden er med på å kondisjonere deg. Hvorfor tror du ledertalenter tas ut av en hektisk arbeidshverdag for å sendes på kurs for å lære presentasjonsteknikk, kommunikasjonskunnskap og lederskap. Og de lærer helt sikkert en hel masse på de forskjellige kursene. Problemet er at når de kommer tilbake blir de trykt inn igjen i de samme omgivelsene, samme kultur. De har fått masse ny input verdt titusenvis av kroner, men inputen går inn i de samme programmene, som jobber under de samme rammebetingelsene, så hva har de egentlig oppnådd?

Bedriftskultur er selvfølgelig ekstremt viktig. Men det viktigste av alt er å være bevisst. Tenk deg om du kunne doblet din bevissthetstid, slik at du fikk 9 minutter og 36 sekunder bevissthet i løpet av en arbeidsdag. Hva ville ikke det kunne gi deg? I praksis betyr det kanskje at du – med mindre du jobber i en samlebåndsbedrift eller har rutineoppgaver hvor alt går på skinner – kunne ta annen hver dag fri?

For hva vi fyller resten av tiden med er ikke godt å si. Det styrer jo de automatiske programmene. Faktum er at om få år vil datamaskinene kunne erstatte deg på disse områdene. For datamaskinene er raskere enn vår menneskelige hjerne på så å si alt som har med logikk og rasjonelle oppgaver å gjøre. Det eneste området vi mennesker foreløpig er datamaskinene overlegne på er det som gjelder bevissthet og tilstedeværelse. Det er en avgjørende funksjon, spesielt når det gjelder samhandling, nettverksbygging, i empati og også lederskap.

Å utvide sin bevissthet er en krevende oppgave, men det lar seg gjøre. Det må være det mål vi alle hele tiden streber mot. Enten vi er det bevisst eller ikke. Idet ligger kodingen vår, den universale grunnkoden som styrer oss i det som er selve livet, nemlig behovet for å utvikle seg.
Mange har allerede sett businessområder i dette å utvidelse av bevissthetsnivå. Mindfulness er etter hvert et etablert begrep og er særdeles velegnet til stresshåndtering. Wow! Kanskje vi kunne klare oss med å stress mye mindre om vi kunne nøye oss med å jobbe 9 minutter og 36 sekunder om dagen.

Noen ting å starte din bevissthetsreise med:

 • Klærne du tar på deg om morgenen.
 • Utseende ditt
 • Ansiktsuttrykkene du ikler deg i løpet av dagen
 • Ordene du velger
 • Tonefallet ditt
 • Tankene du tenker
 • Følelsene du tillater deg å kjenne på
 • Forsvarsmekanismer
 • Kroppen din, hva den sanser
 • Hva du spiser
 • Hva du drikker
 • Hvordan du sitter
 • Hvordan du går
 • Hvordan du puster
 • Hva du bruker tiden din til.

God helg!

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “Unn deg 1% mer tid!

  • Ha-ha! Knøttene er herlige! En av mine definitive favoritter! 😀

   Heldigvis er det som du påpeker at autopiloten tillater oss hvile i blant. Det er naturligvis mye bra programmering inne i skolten vår. Mange programmer fungerer faktisk helt optimalt. Det er definitivt på tide å spørre seg om man ikke har gitt tunga nok oppmerksomhet etter noen sekunder. For oppmerksomheten er noe du gir bort. Full fokus på tunge, ingenting på lilletåa. Big problem. Særlig hvis du er på vei gjennom en dør, og lilletåa har kurs rett mot dørstokken.

   Etter min mening må bevisstheten inneholde en bevissthet om hva vi er bevisste på. Hva tenker jeg nå? Hva føler jeg nå? Hvor lenge skal jeg holde på med å svare på denne blogkommentaren? Hva er viktigst å få gjort før lunsj idag? 😉
   Nok en gang, takk for glitrende tankekors og utfordrende spørsmål, Martin!
   Keep it up!

   Ha en strålende bevisst mandag! 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s