Facebook nominert til Nobels fredspris — det er DU som er hypen!

Hva er det egentlig ved Facebook som trekker folk som møkk trekker fluer? Hva er det Facebook har som vi mennesker har så utømmelig behov for?
Er Facebook en hype som har litt lenger enn normal varighet, eller har det kommet for å bli? Om hundre år er alt glemt heter det i ordtaket. Det gjelder ikke for de store oppfinnelsene.

Hvorfor virker det? Svaret er like åpenbart som det er banalt. Ibsen har blitt verdenskjent for sin diktning rundt tematikken, og Facebook er svaret. På Facebook kan vi pleie og polere vårt selvbilde samtidig som vi opprettholder vår livsløgn om at vi er perfekte, flotte, flinke og populære. Facebook er som et speil inkludert anerkjennelse. Å få “Likes” treffer oss midt i forfengeligheten, og det er deilig. Vi føler oss sett. Vi tror alle andre ser oss. Selv har jeg 650 venner som jeg knapt kjenner på Facebook. I tillegg har jeg 597 kontakter på LInkedIn og en håndfull følgesvenner på Twitter. På toppen av det hele skriver jeg blogg. Dette er en del av min virtuelle synlighet – et interaktivt søk etter anerkjennelse og inkludering. For Internett er genialt, det ekskluderer avstandene.

Første gang det virkelig gikk opp for meg hvor stort dette egentlig er, var en gang jeg lekte meg i Second Life (virtuell verden med bl.a. egen valuta.). Da møtte jeg en annen forvirret sjel. Chattefunksjonen i Second Life var så god og overlegent alt annet jeg har vært borti; jeg begynte å prate med vedkommende og det viste seg å være ei jente fra Østerike. Jeg hadde øyeblikkelig en følelse av fellesskap i Second Life. Samtidig vil jeg aldri vite hvem denne jenta er og vil aldri møte henne i virkeligheten. Allikevel tilfredsstiller den virtuelle kontakten mange av de sosiale behov vi har ved å omgås. Facebook gir også dette. Facebook gir oss sårt tiltrengt anerkjennelse. Et moment er at den er oppblåst. Det er ikke Facebook som er hypen – det er vi; bildet vi danner oss av oss selv som følge av at vi tror at alle ser oss like godt som vi ser oss selv der inne. Facebook er genialt. Mange vil få et bedre liv som følge av Facebook. Noen vil få et dårligere liv. Noen synes det er sørgelig at man skal søke bekreftelse på internett. Men faktum er at vi er programmert til å søke bekreftelse, og internett er bare en ny tilleggsdimensjon som vi lever i, og som åpner for muligheten til å lære mer, treffe fler og dele mer.

Det er ingen tvil om at det er forsvar av oppblåste ego som skaper krig og kriser, som forårsaker mobbing offentlig og på arbeidsplassen, som rett og slett er roten til alt ondt. Hvis Facebook kan bidra til bare 1 % mindre ego totalt, bør det tildeles Nobels fredspris. For sjelden har noe eller noen hatt større påvirkning. Zuckerberg var en nerd med et genial idé. Jeg tror ikke han så rekkevidden av teknologien sin da han lanserte den. Kanskje ser han den nå, og kanskje motiveres han mer av muligheten til å få Nobels fredspris enn enda flere digitale milliarder i form av tall på en bankkont han aldri kommer til å tømme.

Jeg nominerer herved Facebook til Nobels fredspris. Om ikke annet kan det kanskje føre til en diskusjon som åpner for refleksjon hos flere av oss. Det alene er det verdt å legge hodet på blokka for. 😉

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

4 thoughts on “Facebook nominert til Nobels fredspris — det er DU som er hypen!

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s