O´Jul med din vrede, panikk, mas og angst….

Det er den tida på året. Du burde egentlig glede deg, men du har dårlig samvittighet for stress og press fra alt som skal gjøres og burde vært gjort. Kanskje er du en som meg som velger “see no evil hear no evil”-taktikken – lukker øyne og øre for alle krav inntil det nesten er for sent. Etter å ha erfart dette et par ganger, vet jeg hva det gjør med julestemningen. For selv når vi tar med gavene og all den gode maten, hva er det vi ønsker oss aller mest til jul?

Jeg vet ihvertfall hva jeg ønsker meg mest. Det er hyggelig med bøker, sokker og vin, ribbe, sylte, lefser, sennep, svisker og dadler hører til. Men aller viktigst er fred og harmoni i sjel og sinn. Jeg ofrer gjerne en julegave jeg allikevel må bytte i romjula for det.

I vår travle og overfylte hverdag, er det plass til jul og juleforberedelser lenger? Må ikke denne ekstragavante fråtsetradisjonen snart vike for viktigere ting? Selvfølgelig ikke. Men jula må endre seg. Det vil si, du må endre din innstilling til jula og spesielt til juleforberedelsene. Alt må gå raskere. Vi har ikke lenger tid til å lage pepperkakedeigen selv. Istedet kjøper vi den full av deilig palmeolje i butikkene. Det samme med julepynten. Hvor mange her lager julepynten selv? Nei, da sender jeg heller en varm tanke til Nille og den som ryddet bort i fjor.

Men julehandelen slipper vi ikke unna. En ting er maten, en annen ting er gavene. For et ståk, tenker du kanskje som meg. Men så kommer jeg på at disse to tingene har mer enn at de må handles felles. De kan nemlig planlegges. Hurra for alt som kan planlegges! Og av alt som kan planlegges, er kanskje julehandelen det som aller mest kan dra nytte av planleggingen. Start med en gang! Finn to ark – eventuelt to mobiltelefoner: På den ene skriver du Julegaver og setter en strek under, den andre skriver du Julemat. Så er det bare å sette igang. Begynn med julematen – den gir deg noen “quick wins/ones”. Ribbe, sylte, sennep, surkål. Ta for deg måltidene en etter ett. Julaften, førstedag frokost, ikke glem rakfisk til lille julaften etc. Del opp i forrett, hovedrett, dessert og drikke. Når du har alle måltidene dekket, er det bare å gå løs på mellommåltidene. Hvor me har du tenkt å legge på deg i jula? 3 kilo? Da trengs ditto potetgull, sjokolade, klementiner og marsipan. Når du har vært gjennom alt, gjør du som med julebaksten, la den heve. La lista ligge på kjøkkenbenken noen dager og hvile, så blir den sprø og god. Kanskje har du glemt sylteagurkene eller tyttebærsyltetøyet, hva med molter og kremfløte? Ja det er sant! Når du føler du er i havn, ta et siste overblikk og stryk 25%. Vi kaster alt for mye mat og jula er intet unntak.

Sånn, nå kan du fordele innkjøpssteder! Sylteagurk: Remi 900, sylte og ribbe: Leiv Vidars slakteforretning, Frukt og grønt hos din lokale nyetniske-variant. Snart har du grunnlaget for å lage handlelapper. Det avgjørende er å gjennomføre handelen på riktig tidspunkt i forhold til planleggingen. La det være tid nok til å kunne gjøre vendereis for å kjøpe det du glemte, men gi deg nok tid med listene så du glemmer minst mulig. Yes! Det var maten.

Så var det julegavene. Gå fram på samme måte. Skriv først en liste over hvem som skal få. Deretter hvor mye du skal gi. Slik holder du også kontroll på budsjettet. Deretter samler du sammen ønskelister og studerer disse. Er det noe som skiller seg ut, som du tror du ville like å gi og som matcher ditt budsjett? Før det opp! Her også er det veldig lurt å få ned noen raske punkter. Men så en utfordring; ingen ønskeliste fra onkel Teobald! Her kommer spørsmålsteknikken inn. Hvor gammel er han? Hva er det onkel Teobald trenger? Eventuelt hva er det han blir glad av? Eksotiske dadler, en time for å få stelt sin inngrodde tånegl, eller en ny tversover? Ting til forbruk, eller tang til nytelse? Sliter du fortsatt, må du søke inspirasjon. Nå kan du legge ut på inspirasjonstur. NB! Dette er en tur hvor du med fordel kan legge igjen lommeboka hjemme. Du skal nemlig ikke handle. Du skal bare gå og se. Du tar med deg lista di og en penn, evt mobiltelefon nr 2 – den med kamera. Fine steder å søke inspirasjon er leketøysforetninger, bokhandler og eksklusive matbutikker. Clas Ohlson, Biltema, Hansen og Dysvik er heller ikke å forakte. Hold deg borte fra butikkene med dyre ting som du ønsker deg selv. Boss og Bose får vente. Det er salg over nyttår.

Ikke fortvil om du ikke har identifisert gaver til alle selv etter motivasjonsturen. Nå går du hjem – glad og fornøyd med ro i hjertet; fordi du stoler på prosessen! Unn deg en gløgg foran peisen og tøm tankene, slapp av. Gjør du det, kan du være sikker på at inntrykkene du har fått i løpet av inspirasjonsturen utkrystalliserer den perfekte gave, også til onkel Teobald. Når så lista er klar, er det bare å varme opp kredittkortet og smøre seg med to lag tålmodighet. Det blir en lang kveld, og når du kommer hjem er du herlig utslitt med roser i kinn og minus på konto. Men, min venn, du er i mål og kan glad og fornøyd gi deg over til salighet og vedbæring. God juleforberedelse!

Christmas shopping woman holding gifts

 

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s