Å feire og feile

Det er etter lunsj på årets siste arbeidsdag. Det du ikke har fått gjort til nå, er det nesten like greit å la være. For årets siste arbeidstimer fortjener refleksjon. Refleksjon over hva du kan feire, over hva du har fått til, hva du ikke har fått til og hva du nå legger til side for å reflektere over hvorfor du ikke har rukket det tidligere. Refleksjon er prosessering av informasjon til kunnskap. Kunnskap er teoretisk basis for ferdigheter, ferdigheter er grunnlaget for de resultater du oppnår. De sentrale enhetene blir informasjon, kunnskap, ferdigheter. Foredlingsprosessene blir refleksjon og trening, og når ferdighetene er det, handler det om mål og målformuleringen. Refleksjon er første steg i prosessen for å oppnå resultater. Uten refleksjon oppnår du svært lite nytt. Derfor er tiden du setter av til refleksjon så verdifull. Det merkelige er at vi så sjelden tar oss tid til å reflektere. Vi har jo så mye vi må gjøre!

Personlig er jeg temmelig utålmodig av natur. Av en eller annen grunn er det viktigere for meg å gjøre noe enn å gjøre det som (sannsynligvis) er riktig. Derfor feiler jeg også gang på gang. Kanskje er det meg han tenker på kameraten min når han sier at “det som skiller oss mennesker fra dyrene er at vi ikke lærer av våre feil.” Kanskje henger det sammen med hvordan vi ser på feil i vårt samfunn: Feil er noe vi bør unngå. Feil er forbundet med skam. Så ille er det å feile at vi lukker øyne og øre når vi har gjort det og velger dermed – sannsynligvis ubevisst – å ikke lære noe av det. Vi vedkjenner oss ikke den tilbakemelding og dermed informasjon, som ligger i å feile. Således vedkjenner vi oss ikke grunnlaget for refleksjonen; refleksjon som kan bli til kunnskap og ferdigheter. Vår iboende oppfatning om oss selv som ufeilbarlige hindrer oss i å bli bedre utgaver av oss selv. Men, jeg tror da ikke jeg er feilfri, sier vi, kanskje helt oppriktig. Samtidig; hvor ofte setter du deg ned og tenker på feilene du har gjort uten å føle skam eller sorg? Hvor ofte tar du for deg en feil og tenker Hvilket lykketreff – nå kan jeg virkelig lære noe nytt! ?

Så sårbar er ihvertfall ofte jeg. Dermed kommer vi fram til mitt nyttårsforsett: Hver fredag i det nye året skal jeg skrive ned ukas største feil og feire det. Hvis flere vil være med, heng dere gjerne på og reflekter i kommentarfeltet til denne bloggen!

Takk for følget i året som fortsatt er, og godt nytt feilfylt år!
boldness

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

6 thoughts on “Å feire og feile

  1. Lurer forøvrig på om tittelen på innlegget burde vært “Å feile og feire”? På den annen side, siden det er det “å feile” man feirer, blir det korrekt norsk å si “Å feire å feile”? Forekommer meg noe om at to infinitiver etter hverandre er en uting – men hvor er Per Egil Hegge når man trenger ham?

    • Begge delene er nok gramatikalsk forsvarlig. Min hensikt var å trekke oppmerksom mot feiring som en tidsaktuell aktivitet og feiling som noe mange av oss opplever som aktuelt hele tiden og å knytte disse sammen, derav valget av konjunktiv. 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s