10 000 ord fortettet handling pr arbeidsdag fem dager i uka.

I høst lærte jeg en ny metode for å øke min bevissthet rundt en spesifikk målsetning. Metoden går under det hemmelighetsfulle navnet 22×11 og krever en målrettet og inderlig innsats. Første november var startdatoen for mitt eksperiment. Tidlig på kvelden satt jeg meg ned og definerte målet mitt. Dessverre var jeg ikke helt årvåken i det jeg holdt på med. Jeg valgte meg et mål som var urealistisk. Det var for krevende, det var rett og slett ikke gjennomførbart. Utfordringen var at disse tingene ikke slo meg skikkelig hardt før jeg var godt i gang med øvelsen. Gang på gang vurderte jeg å snu, å endre målet. Jeg var særdeles fristet, for øvelsen hadde slik god virkning at jeg synes det var synd å utføre den på et mål som ikke lot seg nå. Allikevel holdt jeg ut. Jeg bestemte meg for, som en læreprosess, å stå i det og gjennomføre øvelsen til tross for at valget var ganske tåpelig og jeg mange ganger fryktet at anstrengelsene ville være til ingen nytte. Standhaftighet, min gode mann, sa jeg til meg selv gang på gang. Det valgte målet mitt var som følger:
“Jeg skriver 10 000 ord fortettet handling pr arbeidsdag fem dager i uka.”
Så du skjønner at det var et temmelig idiotisk valgt mål. For det første hadde jeg ikke fem arbeidsdager til rådighet til å skrive. For det andre er ti tusen ord temmelig mye. For det tredje ville det være nær sagt umulig å skrive slike mengder fortettet. om det i det hele tatt ville la seg gjøre å komme opp i slike tekstmengder i løpet av en dag, ville naturligvis mye av det være delirium og dermed svært lite fortettet. Allikevel sto jeg i det.

Øvelsen er som følger: Hver dag, helst på samme tidspunkt på dagen, setter du deg ned og skriver ut din målsetning for hånd eller på en pc. Målsetningen må skrives helt ut hver gang. Etter å ha skrevet den ut, stopper du opp et øyeblikk og venter på din egen respons på påstanden. Denne responsen skriver du ned. Det kan være alt fra “Jeg er helt tom”, “ingen merkbar reaksjon” til lengre utgreiinger og målets uoppnålighet eller strategier om hvordan du kan tilnærme deg målet. Du skriver ned det som faller deg inn der og da. Så gjentar du dette 22 ganger nonstop. Ja, du leste riktig 22 ganger skrive ut målsetningen og de 22 umiddelbare responsene setningen skaper i deg. For meg tok dette mellom 30 minutter og en time, oftest nærmere en time. Du kan ikke ta pause, du må gjøre det uforstyrret. Så kommer siste nivå: du må gjøre det 11 dager på rad. Ingen pause. Ikke fri på hverken fredag, lørdag eller søndags kveld, ingen skulking fordi du er sliten, trøtt eller har noe annet du bare må gjøre. Da får du heller ofre nattesøvnen.

Som du skjønner er det en ganske arbeidskrevende metode. Så skulle man da kanskje tro at man burde være litt smartere enn meg og faktisk velge en målsetning som var oppnålig. Det er ikke 10 000 ord fortettet handling pr arbeidsdag fem dager i uka.

Det som skjedde med meg var at jeg etterhvert som jeg innså min tåpelighet, begynte å vri og vrenge på uttrykket mitt. Hvert ord ble snudd på hodet, alle meninger og vinklinger ble utforsket gang på gang. Noen kvelder fikk jeg mindre ut av det. Ganske tidlig begynte jeg å skrive en kort oppsummering etter mine 22 refleksjoner for å trekke ut de mest verdifulle momentene. Så begynte jeg å ta tiden på meg selv. Jeg begynte å telle ordene. Det ble ganske mange ord på en time. For å underholde meg selv regnet jeg ut skrivehastigheten. Deretter begynte jeg halvveis bevisst å konkurrere med meg selv når jeg skrev mine små kveldslige refleksjoner.

På den ellevte og siste dagen, skrev jeg 2547 ord på 57 minutter; altså en hastighet på 44,68 ord pr minutt!!! WOAWWW! Jeg måtte telle på nytt. Det var riktig. På bakgrunn av tidligere målinger hadde jeg tippet at jeg kanskje ville klare en hastighet på 40.8 ord/min. Resultatet var helt rått. Og enda bedre. Med en slik hastighet ville jeg ha skrevet 10 000 ord på 3 timer 43 minuter og 49 sekunder, dvs på under en halv arbeidsdag! Det var kult. Det var megakult. Måtte det bare bli slik, tenkte jeg. Men så slo det meg. NEI. Ikke måtte det skje – DET ER JO SLIK!

Greit nok; det var ikke en snitthastighet over fem arbeidsdager uke ut og uke inn. Men øvelsen viste at jeg hadde hastigheten inne også med realistiske hvilepauser, -tøy og finger-bøy. Fortettet handling var det kanskje ikke, men har jeg først klart å trene inn hastigheten, kan kanskje også den biten kunne trenes inn? Uansett ga øvelsen meg utrolig mange morsommme ideer og vinklinger. Jeg fikk noen nye tanker om hvordan jeg kunne videreutvikle min lidenskap for skrivingen, og mest spennende av alt; jeg ble vitne til at et aldri så lite under inntraff bokstavlig talt mellom fingrene på meg.

Mest av alt, lærte det meg at alt er mulig om du bare gir det oppmerksomhet nok.

God nytt år, kjære lesere og lykke til med årets målsetninger!
Sett deg et hårete mål for 2013!

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “10 000 ord fortettet handling pr arbeidsdag fem dager i uka.

    • Du har forstått meg rett. 11 dager på rekke og rad.
      Takk for at du minner meg og alle leserne på å feire ukas feil! 🙂
      Hurra!!! 😀

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s