Ut av tåka stiger…

Du ser leiderne som fører ut over avgrunnen, men du ser ikke avgrunnen, og veien framover forsvinner inn i tåkehavet. Er du klar for å ta neste steg?
Kanskje ikke så veldig fristende…?
I sin bok “Good to Great” har Jim Collins abstrahert ledelsesbegrepet opp til å gjelde også ikke menneskelige egenskaper. Han trekker fram rutiner, disiplin og regler som eksempler på “ledelse”. Min første assosiasjon er “gjerder”. Et gjerde er definitivt et eksempel på ledelse hvis man skal følge Collins abstraksjonsmodell. Midtdeler i veien også, autovern, veier, særlig de enveiskjørte. Skal vi abstrahere det et ledd videre betyr det at all struktur er ledelse. Fordi struktur er innrettet etter et mål. Struktur, som bedriftsledelse, har som hovedfunksjon å peke ut veien til målet.

Det er interessant å abstrahere for de av oss som er filosofisk anlagt, men kan disse refleksjonene brukes til noe nyttig?
Det første som faller meg inn er at det gir oss et verktøy til å etterprøve etablerte ordninger og rutiner. Verden endrer seg, målene endrer seg. Tjener etablerte strukturer i samfunnet, i din bedrift, lenger sin opprinnelige hensikt, eller er formålet endret? Norge har et stadig voksende byråkrati. Et byråkrati er et eksempel på et innfløkt system av rutiner og regler. Særlig statlig og komunalvirksomhet trenger å gjøre denne øvelsen for å finne ut om all byråkratiet faktisk fortsatt tjener den opprinnelige hensikten. hvis ikke har ikke rutinene og reglene lenger noen leverett. Vi, både som samfunn og leder, må aldri miste målet av syne. Gjør vi det er vi på vidvanke. Vi utfører ikke lenger ledelse. Vi roter rundt uten mening, og det er starten på å gå til grunne. Mange peker på finanskrisen som den største samfunnstrusselen. For Norge, som resten av verden, er jeg overbevist om at finanskrisen ikke er trussel nr én. På en solid førsteplass rager ivartagelse av ego. Hvis vi alle blir opptatt av å ivareta oss selv påkostning av målet, rakner alt. Det er der den sosialdemokratiske ånd bør ligge. Sett de tydelige og viktige målene, for deg og din bedrift og fjern funksjoner, rutiner og gjøremål som ikke lenger bidrar til bevegelse i målets retning.

Søk hjelp hvis målet av en eller annen grunn er uklart. Målutforming er det definitivt viktigste verktøyet for å oppnå resultater. Allikevel er det en jobb vi utfordrer med venstrehånden dersom den i hele tatt får oppmerksomhet. Noen ganger kan målutformingen kreve modning. Da jeg var liten gutt sa min mor til meg: Det er ikke alltid du vet hva du vil – da kan det være lettere å vite hva du ikke vil. Vet du ikke helt hva du vil, kan du starte eliminasjonsprosessen allerede idag. Spør deg selv og dine nærmeste: Hvilke ting skal du slutte å gjøre fordi det ikke tjener din hensikt? Her tror jeg det ligger uendelig mye gull. Tenk bare på alle pausene du kan ta istedet for å gjøre at det som ikke har noen hensikt. Tenk på all glede og energi du kan gi plass til istedet.

God helg!
foggy-1355979961_b

Likte du det du leste?
Jeg blir svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn eller Twitter! På forhånd takk! 🙂

2 thoughts on “Ut av tåka stiger…

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s