Hvordan dele uten å røpe hemmeligheter

I disse dager pågår den årlige World Economic Forum i Davos. Det diskuteres heftig for å finne løsningen på finanskriser og om hva som er framtidens kapital. Samtidig brer åpenhetskulturen om seg med internetts hastighet. Firmaer klør seg i hodet. Konkurransen er hardere enn noen sinne. Det er rått parti der ute. Hvordan kan vi dele uten å avsløre våre forretningshemmeligheter? Svaret er enkelt: Du kan ikke! Du må dele eller dø!
Den som deler skal få. Den som ikke deler vil miste alt. Merkelig nok er dette tett knyttet opp til Emosjonalitetens 1. lov *:
Du kan selv forme så mye emosjonell materie og aktivisere så mye emosjonell energi du vil. Jo mer du gir dess mer får du.“.

For noen er dette selvfølgelig. Kjøp og salg har alltid vært en emosjonell greie. Selgerens hemmelighet er enkel, det handler om tillit. Men aldri før har tillit vært så tydelig som salgsvare. Den nye åpenhetskulturen bretter grenene til side og vips springer den fram:

Tillit er den nye kapitalen! Den som skaper mest tillit vil vinne.
Det herlige med dette er at det som mekanisme bidrar til å holde oss i tøyle. Den som utnytter andre – enten det er kunder, medarbeider eller konkurrenter – for å berike jeg på egne vegne vil miste sin vare. Det blir en selvregulerende mekanisme.
Dette er så fantastisk at jeg får lyst til å juble. Bye bye egoisme og innoversvømming!
Bye bye selvproteksjonisme og småkonge-mentalitet. Tillit er dessuten et produkt av opplevd rettferdighet. Det er bare å ta i mot åpenhetskulturen med åpne armer, for dette vil utvikle verden til å bli et lykkeligere sted. For status-jaget skaper like mange (hvis ikke flere) tapere enn vinnere, og det vil naturligvis nedtones. Sikkerheten hver enkelt opplever vil styrkes. Handlefriheten likeså, og som nevnt vil flere oppleve rettferdighet da urettferdige systemer og ordninger rett og slett ikke lenger vil være konkurransedyktige.
Alt dette er sentrale områder for vår hjernes oppfattelse av følelser. En positiv utvikling av status, sikkerhet, handlefrihet og rettferdighet gjør at vi får lyst til å le høyt og lenge.
Så del dine forretningshemmeligheter med et smil, og vit at det er deling som gjør at du overlever(er)!
God helg!
trust2
* Emosjonalitetens 1. lov er hentet fra Dag Andersens bok “Emosjonell kompetanse”.
Likte du det du leste? 
Jeg er svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn og Twitter! På forhånd takk! 🙂

6 thoughts on “Hvordan dele uten å røpe hemmeligheter

 1. Yes. Vi overstrømmes av 99% opplegg, der alle skal dele sine drømmer – og i denne overgangsfasen så vil alle dele drømmene – men ikke prosjektene. Godt innlegg, og vi er inne i et paradigmeskifte – der tverrfaglig samarbeid – og alle generasjoner må samhandle. Et trygt sted å være – inn i fremtiden – hvis vi har evne og kompetanse til å bidra 😉

  • Helt enig, Randi! Framtida blir spennende for den som vil dele. Antakligvis vil det kreve mer arbeid og mer konsistent arbeid, så det blir antakeligvis ikke enklere å finne snarveier til suksess. Dermed blir det også viktig å være inkluderende og å hjelpe hverandre frem. Hurra for fremtiden! 🙂

 2. Hei Asle!….skulle ønske at jeg kunne være enig med deg i din beskrivelse av konkurranse og forretningshemmeligheter. Jeg kommer nok fra en helt annen verden enn din, eller kanskje fra en annen kant av den ideelle verden som du beskriver. Jeg vet heller ikke hvor mye internasjonal erfaring du har, men i den indudustrielle verden jeg kommer fra, er det nok andre dimensjoner og faktorer som preger det internasjonale konkurransebildet.

  Et eksempel som kan trekkes frem her er hvordan amerikanske selskaper benytter patentrettigheter som barrierer for å forhindre åpen og fair konkurranse. Oppfinnelser og anvendelser som har vært kjent i årtider klarer amerikanske selskaper å få innrømmet patent på, for således å skape et verdensherredømme i internasjonale markeder. Disse selskapene er hovedsaklig børsnotert med betydelige midler for å kjøpe seg makt- og markedsposisjoner. Dette har heldigvis EU fått øynene opp for de siste 5-10 årene, og flere av disse selskapene har nå problemer med å oppnå ytterligere patenter i Europa. Men skaden er dessverre allerede skjedd, og det er ofte for sent å få reversert innvilgede patenter.

  En annen konkurransevridning (igjen et resultat av den globale finanskrisen) som dessverre er på full fart inn i de internasjonale markedene, er skjulte subsidier fra selv vestlige land, som på en finurlig måte benytter subsidiene for å fremme nasjonale konkurransefortrinn.

  Disse faktorene som nevnt ovenfor er godt skjulte politiske forretningstriks, godkjent av blant annet flere av de største industrinasjoner i verden, og dessuten meget godt skjult for den jevne forbruker.

  Så min påstand er som følger; – “den som stjeler og fusker skal få, og den som er åpen skal miste alt”, dessverre gjelder denne regelen fortsatt!

  • Takk for utfyllende kommentar og innføring i en mørkere sfære, Bjarne. 🙂
   Jeg har ingen bakgrunn eller hensikt til å trekke din kunnskap i tvil dessverre, men jeg velger å tro at med det mediemoment verden har fått i det siste, så finnes det en bedre utgangsposisjon for ærlighet og hederlighet enn på lenge. Jeg velger å tro på denne.
   Bring on Wikileaks & Co!

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s