Skjerf deg! En effektiv teknikk til et lykkeligere og mer utbytterikt liv

Hva føler du nå? Nei, dette er ikke et forsøk på å etterape et intervju med Petter Nordthug eller Bente Skari etter at de har passert målstreken i et eller annet renn. Dette spørsmålet med disse fire ordene er det viktigste spørsmålet du kan stille deg, når som helst og hvor som helst, forutsatt at du har lest hele denne artikkelen. Saken handler nemlig om atferdstyring. Skulle du gjerne hatt mer glede i livet? Vel, les videre!
For atferdsstyring handler om styring av følelser. Følelsene styrer atferden, og du har liten sjans når følelsene først kommer og tar deg. Følelsene er som trollet under brua, og har du ikke et kjapt svar, så er du trollbiff. Hvis en negativ følelse tar deg, så har du ca 0,5-1 sekund på deg. I løpet av den tiden må du sette navn på følelsen. Du må gi den en merkelapp eller identitet slik at du kan forholde deg til den “objektivt”.

Denne artikkelen skal imidlertid ikke handle om “labelling” (merkelappsetting), men om metoden SCARF. David Rock har beskrevet denne teknikken i boka “Your Brain at Work“. Saken er nemlig å stille spørsmålet: Hva føler du nå? Hvis svaret er “Glede”, eller “ingenting”, så kan du gå tilbake til det du holdt på med, men hvis svaret er en av de tre negative grunnfølelsene Sinne, Redsel eller Tristhet, har du en jobb å gjøre. Så lenge du sitter fast i enten Sinne, Redsel eller Tristhet er du nemlig opptatt med å forsvare deg. Du lukker deg inn og stenger kommunikasjonsportene. Ingen informasjon kommer inn. Ingen ny kunnskap kan tilføres, ingen læring eller utvikling kan finne sted. Et bra sted å være? Neppe. Og enda verre blir det. Å sitte fast i en negativ følelse tapper deg for energi. Og når energien din straffes eller trues, så – guess what! – blir du enda sintere, reddere og tristere. Dette er starten på den negative spiralen som heter depresjon og som ender med elendighet. Hva føler du nå? Registrer faresignalet og kom deg vekk fra trollet – fortere enn Svint! (dagens produktplassering;)

Nå kan det hende du blir grepet av fortvilelsen, sinnet eller frustrasjonen. For det du har lest til nå virker fornuftig på deg, men ord er billige, hvordan i all verden gjør man det?
Det er her SCARF kommer inn i bildet. SCARF – tingen du har om halsen – er en forkortelse for Status, Certainity, Autonomy, Relatedness, Fairness – eller på norsk Status, Sikkerhet, Handlingsfrihet, Tilhørighet og Rettferdighet. Og her kommer trikset.
Når du identifiserer en negativ følelse, så går du gjennom denne sjekklista. Hvilken av disse verdiene er truet. Er statusen din under angrep? Blir du ikke sett, respektert? Er du i fysisk fare, kjenner du på økonomisk usikkerhet, eller er forutsigbarheten din fraværende? Har du frihet til å handle, til å finne dine egne løsninger, tid til deg selv eller en mulig fluktrute? Kjenner du deg ønsket, elsket, får du være med på festen eller er du utelatt og overlatt til deg selv? Har du blitt urettferdig behandlet? Eller er du sliten og trøtt og møter enda en motbakke (Energi)?
Ved å gå gjennom denne spørsmålslista finner du ut hva som er årsaken til det du føler. Jeg pleier å legge til Energi som et siste punkt. En belønning av energien din vil bringe deg i retning Glede. Faktisk er det slik at dersom du belønner, blir belønnet eller opplever positiv stimulering av en (eller flere) av disse temaene, så vil du oppleve Glede. Er det ikke genialt?
Er du trist og lei – arrangér en konkuranse hvor det gjelder å være best i å være deg!
For gjett hva, den konkurransen vinner du! Du er verdens beste i å være deg! Blir du glad av å lese det? Ikke? Si det høyt. Gjenta det ti ganger. Hvis du ikke føler en ørliten forbedring, så får du pengene tilbake.

For dette er hele hemmeligheten. Alle disse temaene handler om verdier. Status, sikkerhet, handlingsfrihet, tilhørighet og rettferdighet er alle aspekter av trygghet. Jeg kaller dem trygghetskapitaler. Det du gjør er å velge deg et annet perspektiv. For belønning handler om perspektiv. Som min gamle sjef pleide å si: Det kan alltid bli verre! Velg deg et perspektiv som gjør det bedre. Se etter alternative tolkninger som setter situasjonen i bedre lys. Vips! er du ikke lenger Trist og lei, men på vei over til Glede hvor du har tilgang på alle dine ressurser og hele deg. Kraftfullt? Javisst. Enkelt? Åpenbart. Det eneste som er krevende er å huske å stille spørsmålet.

Hva føler du nå?

God helg!

"We wear our scarves just like a noose, but not cause we want eternal sleep"

Ga det deg noe?
Da er jeg takknemlig om du deler artikkelen på mail, på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn og/eller Twitter! På forhånd tusen takk! 🙂

8 thoughts on “Skjerf deg! En effektiv teknikk til et lykkeligere og mer utbytterikt liv

  1. Trollbiff, faktisk:-) Dette er bra, Asle. Bra serie, gode temaer og inspirerende lesning på en ofte krevende fredag 😉 Og ikke minst godt forfatterskap! GOD HELG! (Forresten føler JEG bare GLEDE akkurat NÅ, er hos gode venner i Trøndelag, på vei til norgescup i skiskyting med et strålende eksemplar av en sønn, der jeg er smører, bærer, kleshenger, sjåfør og inspirator. (det siste er riktignok min subjektive oppfatning, men jeg velger å tro at det er sånn inntil det motsatte er bevist 🙂

  2. Pingback: En tidlig morgen på Ringstabekk t-banestasjon | A-Changing Times :: Før det er helg….

  3. Pingback: Jeg – en humørsyk? | A-Changing Times :: Før det er helg….

  4. Pingback: Tror du fortsatt ondskapen finnes? | A-Changing Times :: Før det er helg….

  5. Pingback: Tror du fortsatt ondskapen finnes? | A-Changing Times :: Før det er helg….

  6. Dear Chookyblue, My name is listed but I haven’t reeviecd a swap partner. I went back over your posts to see if I missed something. I think the partners were assigned. I thought I sent you an e-mail and just discovered I sent it to myself. I think there is a mischievous little elf playing around with my e-mails 🙂 I hope I haven’t goofed and deleted an important e-mail from you.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s