Slik blir du en god motivator

Har du noen gang hatt en skikkelig motiverende leder eller medarbeider?
Hva var det hun eller han gjorde? Var han vill og gæærn og øste av sitt uendelige reservoar av engasjement og iver? Hoppet og danset hun og brukte høy og lys stemme om hverandre for å vekke alle musene som hadde sovnet? Engasjement og entusiasme trekkes ofte fram som viktige faktorer når man snakker om motivasjon. Og det er ikke til å komme fra; energi smitter. Positiv som negativ. Men noen ganger kan man bli litt sliten. Særlig hvis du er litt sliten fra før. Jokke synger det så treffende i “Her kommer vinteren”:
Har du problemer, med å omgås overdrevent positive folk? Du ække aleine. Vi er mange som har det sånn…

Hva var det som ikke virket på Jokke? Hva gjør du som leder – med eller uten tittel – når du ønsker å motivere, hoppe og sprette og ødsle med energien din, når objektet for ditt motivasjonsraid bare trekker likegyldig på geipen eller – enda verre – stikker fingeren i halsen bak ryggen på deg?
Noen som kjenner seg igjen? Noen som har opplevd at viljen ikke var nok?
Så er det lett å snu på flisa og begynne klandringen. Hun er jo alltid negativ. Han er jo så sløv og uinteressert…. Men det er jo ikke slik det er. Det er bare jeg som er dårlig til å motivere. Jeg når jo ikke fram! Jeg treffer ikke publikummet mitt, og da nytter det ikke å skylde på et dårlig publikum!

Neste gang dette inntreffer, forsøk en av disse delene: Først; fjern forstyrrelsene. Uansett hva det handler om, om det så skulle være dine egne entusiasmerop, så fjern alt som virker forstyrrende på den aktiviteten du skal motivere til. Så; pek ut målet. Ingenting er som et tydelig mål. Dit! Det er dit VI skal! Du og jeg. Sammen. Deretter kommer den mest krevende biten, nemlig tilbakemeldingene. Gi ros med bevis har jeg lært av Ellen Kristine Breiby hos Dale Carnegie Norge. Og er det noen som er gode på å gi ros med bevis så er det Ellen. Der, som på så mange andre områder er hun helt rå!
Det krever trening. Det krever tilstedeværelse og observasjonsevne, men når du får tilbakemeldingen, og den er knyttet til noe du har gjort og som beviser at du er akkurat så god som du er, ja da er det ingen vei utenom: Du er simpelten nødt til å tro på det.

Å rose med bevis er en vinner. Prøv det neste gang du skal motivere noen og observer reaksjonen. Hvordan blir reaksjonen? Det vet jeg ikke. Men det du kommer til å få se er motivasjon.

Gratulerer med 100-års jublieumsfesten i morgen, Ellen!

God uke! 🙂

talking-shadows

Likte du det du leste? 
Jeg er svært takknemlig om du deler denne artikkelen på din egen blogg, på Facebook, LinkedIn og Twitter! På forhånd takk! 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s