Ta en strålende dag!

For noen år tilbake havnet jeg i en diskusjon rundt punchlines og livsmotto. Vedkommende jeg pratet med var sikker i sin sak – favoritten var: “Det kommer ikke an på hvordan du har det, men hvordan du tar det.”
Jeg husker ikke hva som var mitt motto på den tiden, kanskje jeg ikke hadde noe. Det jeg med sikkerhet kan si er at vedkommende var vesentlig klokere enn meg. For over årene har dette ordtaket vokst i meg og vunnet meg over.

Rent språklig har ordtaket to interessante momenter. Det mest åpenbare er Har/Tar-dualismen. Litt mer fordekt er ordet “Det”. Ordet “Det” har ingen betydning i seg selv, det er et rederanseord. (Annet enn i denne setningen) Så hva peker det på? Det kan i prinsippet være hva som helst. Og det er det som gir ordtaket sin almenngyldighet. Vi kan med andre ord velge å abstraher “det” opp til å gjelde hele Livet.
Nå er det hele 3 det-er i utgangspunktet, så her er det greit med en presisering. Ovenfornevnte abstraksjon er kanskje best på siste “det”, men fungerer faktisk på alle tre.
“Livet kommer ikke an på hvordan du har livet, men hvordan du tar livet.

Du kan ha det på den ene eller annen måte. Du kan ha smerter, du kan ha gleder, du kan ha motgang, du kan ha sorg. Livet bringer med seg en rekke slag. Uansett, følelsene du opplever er der av en positiv hensikt for deg. Selv sinne, tristhet og redsel er følelser som vil deg vel og fortjener respekt. Som for enhver kritiker eller bråkmaker er eneste medisin oppmerksomhet og status. Vis at du anerkjenner kritikeren. Gi ham en stemme! La ham bli hørt. Da vil han dempe seg og gå fra å være opponent til å bli en støttespiller og endatil en drivkraft. Så også med følelsene. Anerkjenn dine skyggesider!
Skyggesidene er mer enn følelser, de er også hang, trang og egenskaper som vi helst ikke vil vedkjenne oss. Noen ganger får de inn sine fulltreffere. Robert Johnson skriver om dette i boka “Owning your own shadow”. Den anbefales de som er interessert i temaet.

For å ta imot slaget, må du ikke bare anerkjenne følelsene, du må også akseptere situasjonen du har havnet i: Nå har jeg det faktisk “sånn” – dette var da reint for jæ… 

Da blir spørsmålet: -“Tar du ansvar for egen situasjon?” -“Naturligvis.” -“BRA! Hvor mye?” Oppfølgingsspørsmålet kommer som en uppercut. Mange bruker tid på å svare. For hva er egentlig 100% ansvarlighet? Hva medfører det? Klarer vi å bære det ansvaret? Kanskje, kanskje ikke alltid. For betinget ansvarlighet gir oss muligheten til å dytte skylda over på andre. Nå er det ikke sikkert disse andre er uten skyld, men hjelper det deg? Nope! Ligger du nede, er det du selv som må reise deg igjen.

Det eneste som hjelper er hvordan du agerer. Du er den eneste som kan gjøre noe med det.  Det er altså disse handlingene det handler om.  For disse handlingene er under din kontroll. Det andre har du ikke mulighet til å styre. Det er disse handlingene som er det du TAR. Og tar du dem, fører det til endring. For 100% ansvarlighet slår knock-out på det meste.

Ta en god helg!

20130321-120139.jpg

Likte du det du leste? 
Da er jeg takknemlig om du trykker på Del-knappen.
Tusen takk! 🙂

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s