Storebror ikke bare ser deg – han noterer!

I går morgen ble jeg stående og prate med en kamerat om bruken av Facebook. Jeg lyttet respektfullt og delvis uenig til det han hadde å si.

Kameraten min er meget skeptisk ovenfor den innsamling av data, som hele tiden pågår, om våre internettvaner og de dataspor vi sprer om oss med på internett. Aftenposten har gjennom en håndfull artikler denne uken tydelig belyst hvor enkelt det er å hente ut personopplysninger gjennom funksjonaliteten Facebook Graph. Det George Orwell skrev om i 1949 er blitt realitet. “Storebror ser deg”-samfunnet er her, i dag.

Hva så, forsøkte jeg å innvende? Jeg bryr meg nemlig nevneverdig lite om hva folk vet om meg. Jeg har ikke noe å skjule. Av og til ønsker jeg å være i fred, men det funker helt greit her ute på bondelandet hvor jeg bor.

Min kamerat er ingen dumming, og det var heller ikke skjuling som var på hans agenda. Han var mer opptatt av hvordan informasjonen vi mottar, gjennom internett, blir formet og valgt ut for oss på bakgrunn av våre data og vårt bruksmønster. Og han har flere med seg. Datatilsynet uttrykker stor skepsis over måten Facebook, Google og Yahoo (med flere) lagrer brukerdata på oss alle. Smarte algoritmer programmert inn i servere lokalisert i et eller annet øde datarom, er klare til å ta valgene for oss; de vil fore oss med informasjon som de mener er viktig og riktig for oss, påvirke våre meninger og gi oss den kunnskapen de mener vi trenger. Det er til å få frysninger av. Mente min kamerat.

Selv er jeg ikke like skeptisk. Selv om jeg liker en god konspirasjonsteori, tror jeg bildet er mer nyansert. Dog må jeg innrømme at min kamerat er inne på noe mer enn betenkelig. Ethvert fremskritt blir fulgt av en kostnad. Overvåkning og informasjonssiling er kostnaden ved et internett som skaper muligheter både når det gjelder kunnskapsformidling, underholdning og relasjonsbygging utover alle tidligere grenser.

Sånn sett handler det å velge i dag mest om å velge bort. Maktkampen på internett er i full gang. Som vanlig kan vi velge å skille mellom det gode og det vonde. Det som nå pågår er kampen om perspektivene. Ikke bare på internett finner vi maktstrukturer forsøker å kontrollere vår oppfatning gjennom siling av informasjon. Det frie marked er en illusjon, akkurat som demokratiet er det – det har vi visst i en mannsalder. I dag er temaet på nytt aktuelt i debatten om ny boklov. Hadia Tajik er enten kjøpt og betalt, truet og kuet eller plassert i en situasjon hvor hun intet kan gjøre. Alternativt er hun feig eller dum eller begge delene, noe jeg ikke akkurat får inntrykk av. Bok-kartellene har så mye makt at de kan påvirke det politiske bildet. De politiske partikartellene har også slik makt. Det sitter dørvoktere i alle store selskaper. Hvem som egentlig styrer hvem er kanskje ikke så opplagt, men at det utøves både markedsmakt og politikermakt i det frie, flotte, demokratiske landet vårt er hevet over enhver tvil. Og som om ikke det var nok, har vi på toppen av det hele også fått Facebook og Google.

Min kamerat har rett til å være bekymret. Det er ikke utenkelig at vi kan ende opp som informasjonsslaver alle mann, indoktrinert av “The Powers That Be” til å mene det de mener vi skal mene. Det er et mareritt uten like. Det er lett å gi seg over og enten slutte å bruke Facebook eller bruke det og gi blaffen. Men det finnes, etter min mening, en kur.

Den nye digitale virkeligheten krever mer av vår bevissthet. Mye mer. Vi må ikke bare avluse tidligere programmert kode fra barndom og oppvekst. Som de emosjonelle roboter vi er, er vi kontinuerlig under angrep av ondartet kode (virus), som prøver å programmere våre handlevaner og meninger – enten de utspiller seg på internett, på Rema 1000 eller i heimen. Vi må være bevisst hele tiden, nei vi må være mer enn bevisst; vi må være årvåkne! For vår frie vilje er under angrep, og det er bare én måte å forsvare seg på. Økt bevissthet og økt refleksjon.

Også “Før det er helg…” indoktrinerer deg med mine (forfatterens) synspunkter. Det er ikke mitt ønske at du sluker det jeg skriver rått og røti. Tvert i mot, min hensikt er at du skal reflektere over hva det betyr for deg. Og kan jeg bare oppnå at en eneste en av mine lesere øker sin bevissthet og refleksjonsevne, ja da er det verdt innsatsen i å skrive disse artiklene hver uke.

God helg!
indoctrinated

Fikk det du leste deg til å tenke?
Jeg er takknemlig om du deler!

7 thoughts on “Storebror ikke bare ser deg – han noterer!

   • Tenker spesielt på avsnittet med din “påstand” om at demokratiet er en illusjon, og din karaktestikk om de forskjellige kartellene som du omtaler.
    Samtidig har jeg en utfordring med at jeg ikke kan si meg uenig i dine “påstander” i det skrevne ord i bloggen 🙂

   • He-he!
    Takk for dine tilbakemeldinger, din entusiasme og at du deler mine artikler hver eneste uke. Du er en sann hjelper og følgesvenn!
    Godt nytt år til deg og alle dine! 🙂

 1. Great minds think alike!

  Les innlegget til min kollega Åsmund i dag: http://infosec.sintef.no/2013/04/facebook-hvor-god-kontroll-har-du-egentlig/ – han følger forsåvidt din bevissthetslinje, men snarere i retning “ikke skriv noe på Facebook som du ikke ville like å se på framsida av VG!”

  Det er kanskje minst like interessant at to personer som googler akkurat samme frasen kan få vidt forskjellige resultat – men som kjent er Google det eneste reklamebyrået som har sin egen søkemotor…

  • Takk for link og kommentar, Martin.

   Spesielt interessant det siste avsnittet. Antar at du kjenner til The Spinning Lady?
   (hvis ikke kan du jo Google henne)
   Som kjent er det jo ingen som ser helt det samme… 😉
   Så er det heller ikke så rart at ingen snakker samme språk. 😉

 2. Pingback: Årets 10-på-topp hos «Før det er helg…. | «A-Changing Times :: Før det er helg….

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s