Hvorfor grave etter gull når det finnes Yartsa Gunbu?

Vet du hva Yartsa Gunbu er?
Det visste ikke jeg heller inntil nylig. Jeg hadde lenge gått og kjent på en smerte i lysken. Litt treig som jeg er lot jeg det gå måneder før jeg oppsøkte legen. Jeg mistenkte altså ikke noe alvorlig, men ville få det undersøkt. Man vet aldri…

Det var på legens venteværelse jeg kom over et blad, et National Geographic. Halvveis interessert begynte jeg å bla i det for å få tiden til å gå. Det var da jeg kom over artikkelen som ga meg hakeslipp. Yartsa Gunbu er en sopp som vokser ut av hodet på en larve som ligger i jorda. Den ser ut som en tynn fyrstikkliknende stilk som stikker en tomme ut av jorden i de bratte åssidene der nepaleserne lar sine yakokser beite.

Selve prosessen med denne soppen som lever på larven og dreper den, er fasinererende i seg selv. Men enda mer fascinerende er hva denne soppen skal være i stand til. I århundrer har Yartsa Gunbu vært antatt å ha mirakuløse medisinske og libide krefter. Yakokser som beiter på den, skal i følge legenden vokse seg ti ganger så sterke. En 1500-tallstekst omtaler Yartsa som et hav av afrodisike kvaliteter. Den som inntar denne soppen skal skjenkes ufattelige fordeler. Bare kok en liten bit i en kopp te eller en suppe, og du vil bli helbredet for alt som måtte kunne feile deg. Yartsa Gunbu skal etter ryktene helbrede ryggsmerter, impotens, gulsott og tretthet. Den skal redusere kolesterolet, øke utholdenhet, bedre synet, behandle tuberkulose, astma, bronkitt, hepatitt, anemi, emfysem, motvirke kreft, behandle HIV/AIDS og til og med hjelpe mot hårtap. Ikke rart at prisen på denne greia når svimlende 600 000 kr pr kilo.
Yartsa Gunbu - fra National Geographic
Som du kanskje forstår satt jeg aldri så lite himmelfallen der på legens venteværelse. For noe liknende hadde jeg aldri hørt om før. Jeg måtte naturligvis teste legen, og heldigvis hadde ikke hun heller hørt om Yartsa.  Og det var dette som slo meg som så fascinerende: Her satt jeg – 44 år gammel, med relativt høy utdannelse, som har reist land og strand rundt i 5 verdensdeler – og hadde ikke engang hørt om vidunderkuren?! Hvor mye annet spennende må ikke befinne seg mellom himmel og jord når en som 44-åring plutselig kan oppdage noe sånt som Yartsa Gunbu?

Når en liten sopp som gror i bakken blant stein og yak-møkk er verdt dobbelt så mye som gull, hva annet finnes det av verdier omkring i vår fantastiske verden?

Selv om Yartsa har vært kjent i Napal i et halvt årtusen, tror jeg personlig at vi bare så vidt har begynt oppdagelsesferden. Hva gjaldt min smertende lyske, så var den kurert en uke før legebesøket. Ultralydundersøkelsen skulle avdekke om det var et begynnende brokk.
Smerten var imidlertid forsvunnet etter en skitur der jeg tok feil i et kryss og måtte gå  betydelig lenger enn først planlagt. Og det var ikke bare lyskesmerten som forsvant. 3 uker før skituren hadde min datter hoppet på korsryggen min. Det verket med andre ord både foran og bak. Men både rygg og lyske ble mirakuløst bra av skituren.

Så hva er fellesnevneren her? Det kan være fristende å påpeke helbred og medisin, men det er ikke det jeg skal fram til. Poenget er overraskelsene; verdiene og løsningene som dukker opp der du minst venter det. Det skjer hele tiden. Min mirakelkur var en skitur. I Nepal har de Yartsa. Hvem vet hvor det neste gullet ligger?!

God helg!
miracles
Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s