Når økonomi blir tull

På Aftenposten.no på selveste nasjonaldagen kunne man lese at en rapport fra FN har funnet ut at Naturkatastrofer har kostet verden svimlende 14 600 milliarder siden 2000. Det er selvfølgelig en absurd sum. Ingen kan vel argumentere mot at naturkatastrofer har gjort store ødeleggelser, men at de har kostet verden? For noe vås!
For igjen er det perspektivet som bestemmer. Negativismen i FN tar helt av slik denne saken fremstilles. Naturkatastrofene har skapt disse verdiene, disse arbeidene, disse inntektene til nasjoner og stater i skatt og merverdiavgift, i sosial verdier og samhold gjennom sysselsetting og dugnad. Om bare økonomene kunne bidratt like mye! Kanskje på tide at noen skriver en artikkel om hvor mye økonomene koster verden? Og da mener jeg ikke alle de som kan smykke seg med en økonomtittel etter endt utdanning, for det er ikke tvil om at økonomikunnskaper er nødvendige og er viktige bidragsytere, bl.a. innen ledelse. Nei, jeg snakker om alle de ressurser som pløyes ned i byråkrati, i unødig kompliserte skattesystemer, i kontroller og revisjoner. Da jeg tok over gården etter min far, måtte jeg sende med 11 vedlegg til selvangivelsen! Ja, du leste riktig 11 vedlegg! Hvor er verdien i det? Tja, regnskapfirmaet som jeg er fullstendig avhengig av, kunne bokføre en 5-sifret inntekt, men hvor bidro det til verdiskapning i samfunnet, annet enn som en boble i økonomien?

Når naturen bestemmer seg for å rive ned, er det tiden som virker. Vi mennesker bygger opp på nytt, forbedrer, forsterker og lærer. Kan man si det samme om selvansgivelser og skattesystemet og budsjettstyring og alt det andre byråkrati-dillet? Nei. Det er sysselsetting, det er det eneste. Og her kommer et forslitt argument: For i et land hvor de fleste veiene likner mistenkelig mye på naturkatastrofer i seg selv, er det mer enn nok å ta tak i når det gjelder å finusse på naturens skaper- og destroyer-verk. Det er bare å brette opp armene og stikke spaden i jorda. Istedet skal vi altså tres nedover halsen et system så intrikat at vi ikke har sjans til å stille opp våre egne eiendeler og disses verdier. Og det må nok en naturkatastrofe til for at det skal bli endring. For hvilket politisk parti har mot nok til å gjøre noe med dette systemet?

Samtidig vil jeg rette en takk til Hans Martin på Økonomihuset for ypperlig service og full kontroll. Jeg er nok kunde neste år også. 😉

God selvangivelse!
z490-selvangivelsen

Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s