Når vann blir hardt… (en stupeleksjon)

For et par uker siden kom min nevø hjem fra leirskole sprekkferdig av stolthet. Han hadde en hemmelighet han ville meddele. Vi satte oss spent til rette. Alle trodde det handlet om en ny kjæreste, men det var ikke det. Nevøen min trakk pusten, skøt pupillene opp til venstre og tok fart – det var tydelig at han gjenopplevde hendelsen.
“Jeg har hoppet fra 13 meter”, sa han.
Vi ble naturligvis både overrasket, imponert og aldri så lite sjokkert. Personlig har jeg aldri turt å hoppe fra høyere enn 3 meter, 13 virker intet mindre enn groteskt. Ikke desto mindre er jeg imponert og stolt over å ha en så modig nevø.

Vann er deilig, bløtt og mykt. Ikke fra 13 meter. Fra 13 meter er vannet knallhardt og nådeløst. Nevøen min hadde da også slått seg litt. Hvordan vannet opplevde å få nevøen min brasende inn i seg i en hastighet på 57,5 km/t vet jet ikke, men det ville neppe vært særlig ålreit om vannet var meg.

Det var vannets forvandling til hardhet som fikk meg til å tenke. Kraften av smellene vi påfører hverandre når vi dulter inn i hverandre på vei mot våre mål er proporsjonal med kvadratet av hastigheten vi kjører i. Det kan fort gjøre vondt når våre veier krysses, selv om vi i utgangspunktet er like milde og bløte som vannet.

Litt skrubbsår var et lite offer for nevøen min for opplevelsen av mestringen og selve prestasjonen. Et mageplask fra den høyden hadde imidlertid vært livstruende. Derfor er det  vel verdt å tenke over hva vi påfører andre av smerte gjennom våre handlinger i higet etter å nå våre mål. For vi lever alle i hver vår boble, og hver og en av disse boblene er som en klinkekule, hver med hver sin kurs. Sammenstøt er uunngåelig. og når ressursene, enten det er tid, penger eller plass, er begrensede – ja da er det duket for konflikt. Og konflikter kan løses på to måter: enten med overkjørsel eller med kursendring alternativt en omvei. Den siste krever smidighet og mer av de egenskapene vannet har fra den 13 centimeter høye bryggekanten jeg tør å stupe fra i sommer.

På tide med et bad? Fortsatt god sommer!
diving-lesson2

Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s