Spiser du dritt?

Alle har vel hørt uttrykket ”Shit in, Shit out”, men har du tenkt over hva det faktisk betyr for deg?

Psykologen og gestaltterapeuten Kurt Levin har utarbeidet en formel som sier at Oppførsel er en funksjon av Personlighet og Miljø. Sammenhengene er åpenbare. Har du det travelt, skynder du deg hvis det du skal rekke er viktig for deg. Viktig for deg handler om personligheten din, det handler om dine verdier og behov. Travelt representerer Miljø , det er knapphet på ressursen Tid i ditt miljø. Skynder deg er selvfølgelig oppførselen.

Det er helt logisk: Har du liten tid til å rekke flyet som skal ta deg på drømmeferien, så skynder du deg. Har du imidlertid liten tid til å rekke et møte du ikke vil gå på, kan det hende at du oppfører deg litt annerledes. Noen velger å gi F. Det forteller om verdier og behov og hvordan det slår ut i prioriteringer.

Sammenhengen kan også representeres som et system i sin enkleste form:20130829-124136.jpg

Miljø representerer INPUT. Oppførsel er OUTPUT. Personlighet er systemets egenskap. Det er ikke gitt at enhver egenskap passer til ethvert miljø. Heller du skumbad i badevannet får du en deilig opplevelse. Mister du hårføneren oppi, har du en dødsfelle, selv om både temperatur og duft kan virke uimotståelig. Slik er det også med hver enkelt av oss. Når inputen er shit, så kommer ofte shit ut. Mange finner drømmejobben, men slutter fordi miljøet ikke er til å leve med. Blir du satt under stress, kommer det ofte merkelige (og ofte negativt assosierte) opptredener ut. Selv kan jeg bli høyrøstet, sint og aldri så lite fascistisk.

Det sier seg selv at det er enklere å endre input enn å endre personlighet. ”Intet problem er så stort at man ikke kan løpe fra det”, sier Baltus i Knøttene. Det er en sannhet med modifikasjoner. Noen ganger kommer vi i konflikt med oss selv. Verdiene våre kan plutselig fremstå som motstående, og hva da? Resultatene er dramatiske. Jeg har opplevd dette en gang. Jeg trodde jeg skulle gå i oppløsning. Jeg forventet faktisk å slutte å eksistere som ved et fingerknips. Nå skjedde ikke det, men jeg har hørt om andre som faktisk besvimer og er borte i flere minutter. Som om de trenger en re-boot. For enkelte andre nytter det ikke engang med en re-boot. Da får det tragiske utfall.

Det er bare når man er 18 år at man ikke endrer seg. For faktum er at det eneste som er konstant er at det er endring. Du endrer personligheten din dag for dag, sekund for sekund. Men hjernemassen er en treg masse. Det er lettere å forflytte kroppen. Da er det greit å tenke ”Shit in, Shit out!”. Gi deg selv et nytt Miljø, så vil du levere annerledes. Er Miljøet mer støttende til dine behov, vil du yte bedre. Så enkelt er det faktisk. Og mens man leter etter det optimale miljøet, kan man jo alltids jobbe litt med bevisstheten rundt Personlighetene også. Å vite hva slags motor og krefter som befinner seg under panseret er ikke så dumt. Det kan i hvert fall fort bli kostbart å fylle feil drivstoff på tanken.

God helg!
Snoopy-glad

Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

 

2 thoughts on “Spiser du dritt?

  1. Må innrømme at i min bransje er vi noe mer forfinet – der er det begrepet “Garbage in – Garbage out” som gjelder. På den annen side kan man sitere Tom Lehrer: “Life is like a sewer: What you get out of it depends on what you put into it!”

    • Vi snakker alle forskjellig “språk”, du legger noe annet i ordene enn din kone, naboen, meg. Noen er mer direkte, andre pakker budskapet inne. Det interessante er imidlertid at mange trigger på ordene. Nylig hadde jeg en erfaring hvor noen reagerte ganske kraftig negativt på et ord. For min del var dette ordet av ganske “normal” valør. Diskusjonen begynte da fort å dreie seg om følelsene ordet skapte, mer enn innholder i den opprinnelige saken. Således førte ordet til en avsporing i samtalen. Det gjorde ikke akkurat saken enklere.

      Hvert ord et minefelt?
      Ikke rart at vi trenger kommunikasjonsrådgivere… 😉

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s