Aldri gi opp drømmen

For tiden holder jeg på med en sertifisering i en personlighetstypetest. Menneskeheten deles uhildret opp i 4 katergorier, eller mennesketyper om du vil, alt ettersom hva du svarer på testens 298 spørsmål. For en systemiker som meg er dette helt vidunderlig. Det er herlig å kategorisere og arrangere mennesker etter typer og dimensjoner. Naturligvis er det ingen kategorier som er bedre enn andre. Vi er alle forskjellige, med forskjellige behov. Dvs, gitt at vi er forskjellige typer.

Tanken med sertifiseringen er at jeg skal kunne bruke testen til å gå mer i dybden når jeg coacher mine klienter på karrierevalg, utviklingsområder og selvbevissthet. For det er nå engang slik at vi har våre behov, og når de ikke dekkes, så opplever vi stress, eller spenninger. Vi gjør alt for å dekke våre behov. Teorien om de 3 grunnbehovene* sier at det er trygghet som må tilfredsstilles først. Opplever vi ikke trygghet, vil vi gjøre hva som helst for å skaffe oss det. Hvordan det påvirker atferden vår, avhenger av kultur, oppvekst, rasjonalitet og ikke minst tidligere suksesser/fiaskoer. Erfaringslæring er nemlig temmelig kraftige saker.
Det skal ikke mer en en markant opplevelse til for at vi tror vi har funnet sannheten. Hva vi tror farges av hva vi har erfart. Men er det nødvendigvis sant?
Svaret på det, er et høyt og rungende NEI.  For vi lurer oss selv. Samme mekanisme som gjør at jeg tiltrekkes av personlighets-systemene, slår inn. Det kalles priming. Har vi først oppfattet noe, så søker vi temmelig aktivt, om enn ubevisst, for å få det bekreftet. Hvis Arne sa noe dumt første gangen vi møttes, kan du banne på at han sier noe dumt andre gangen også. Sa Arne derimot noe lurt, så har vi snart anskaffet oss en håndfull “bevis” for at vi står ovenfor en smarting. Den som leter skal finne. Bare tilsett utholdenhet, så har du suksessoppskriften.

Denne teksten vandrer en del. For hva har personlighetstyper, priming og utholdenhet med hverandre å gjøre? Før jeg svarer på det, må jeg svare på et annet spørsmål. Hvorfor primer vi egentlig?

Det handler selvfølgelig om behov. Og selvfølgelig er det vårt grunnbehov for trygghet. Vi trenger å vite. Vi trenger å være trygge på hva slags fyr vi har framfor oss. Derfor putter vi Arne i bås etter 20 sekuner. “You´ll never have a second chance to make a first impression”. Etter 20 sekunder har de fleste bestemt seg for hva slags type Arne er. Eller verre: Hva slags type du er? Personlighetstypetesten kan bidra til å dokumentere noe annet, gitt at du noen gang kommer i posisjon til å få lov til å presentere deg slik. Førsteinntrykk er litt som et rykte: er det først blitt dårlig er det fryktelig vanskelig å gjøre noe med. For folk kommer til å lete. De kommer til å vente, og kikke og lete med lupe. Og de kommer til å finne. Utholdenhet er rene magien slik. Før eller senere kommer vi til å kunne si “Det var det jeg visste!” Sannheten kommer alltid fram. Eller aldri. Hvis den i det hele tatt finnes.

Vi lever alle i vår egen boble med våre egne særpreg og erfaringer. Å gå våre troer og holdninger litt nærmere i sømmene kan gi uanede resultater. Vi kan komme til å endre mening, eller lære noe nytt. Så kan vi kanskje anvende utholdenheten vår til noe annet. For eksempel å forfølge en drøm. For uavhengig hva slags mennesketype du er har du ønsker og drømmer. Og holder du fast ved dem, vil du før eller siden lykkes. Men du trenger å sjekke troene dine. Kanskje har dine priminger satt deg på helt feil kurs slik at du har endt opp på feil hylle i livet. Ikke alle er så heldige å få ta en personlighetstypetest som kan korrigere kursen. Derfor gjelder det å stille spørsmål der spørsmål kan stilles. Og det er nesten overalt.

God helg!
cliffhanger
Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

*(c) A-Changing Company

2 thoughts on “Aldri gi opp drømmen

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s