Kjenner du dine behov?

Hvilke behov har du egentlig?

Kaffe, litt søvn, fred og ro i blant… kanskje litt mat, et glass vin, eller ei pølse på veien hjem?

Spørsmålet får svar ettersom når det stilles. Behov er en øyeblikksgreie, for det handler om manko. Når vi lever i overflod så har vi ingen sterke behov. For meg kom dette til uttrykk da jeg nylig ble spurt om hva jeg ønsket meg til bursdagen min.
Jeg har nok vært litt sløv i det siste, for vansligvis pleier jeg å ha en oppdatert liste med bøker, klær og passende duppedingser som jeg kan distribuere til kjente og nære. Nå ble jeg svar skyldig. Det vil si, jeg svarte jo. “Nææh, tja, jeg har jo alt jeg trenger.” sa jeg.

Det er jo selvfølgelig bare tøys, men ut ifra den gitte konteksten (les: gaver det egnet å gi for andre), var det riktig. Så fikk jeg også bare penger. Ikke for det, gaven var raus og jeg har naturligvis behov for penger. Men som giveren selv påpekte (og avdekket et nytt behov): “Det var kanskje ikke så spennende…” For spenning er et behov. En spennende gave kan være noe som oppleves nytt, som oppleves utviklende. For vi vil ha utvikling. Ikke endring, men utvikling (forstå det den som kan.) Vi vil ha sensorisk nytelse og vi vil ha trygghet. Penger handler definitivt om trygghet, men er også genialt i og med at de kan fremskaffe både nytelse og utvikling. Men fordi pengene i seg selv ikke handler om nytelse (med mindre du er onkel Skrue) er de dekoblet fra de indre behovene og oppleves derfor ikke som så motiverende i seg selv. Tanken på hva de kan gjøre for oss, kan imidlertid oppleves som meget motiverende. Det er den emosjonelle koblingen som gir denne motivasjonen. Den positive energien vi får ved å tenke på de dekkede behovene er det vi kjenner som motivasjon. Motivasjonen kommer altså fra våre behov. Enhver leder som ønsker å motivere sine medarbeidere bør skrive seg dette bak øret. Den emosjonelle koblingen finner bare sted når de kobles til individet og hva som er viktig for det (verdiene).
Modellen med tre grunnleggende behov gir en basistilnærming som kan være av stor nytte, men det kreves altså en avdekking av den enkeltes personlige behov for å skape den emosjonelle koblingen vi kaller motivasjon. Ingen snarveier altså. Det å ta seg tid til å se hverandre og forstå hverandres behov er grunnleggende dersom vi skal motivere andre. Så hva er det som så ofte stopper oss?
Svaret er lke latterlig enkelt som et er krevende. Det er våre egne behov. Våre egne behov står ofte i veien for oss selv. De kan hindre oss i å se andre og dermed fort ende opp med å boikotte oss selv på veien mot hva nå enn vårt mål er. Å forstå seg selv og hvilke behov som til enhver tid gjør seg gjeldende er selve gullet: Alt vi gjør er med en hensikt. Forstår du hensikten, kan du sette den inn i rette perspektiv og dermed sikre at dine handlinger responderer vel med den aktuelle kontekst. Ikke rakettforskning akkurat, men kanskje like vanskelige i praksis?

For å sitere Meryl Streeps sitat om suksess: “Start with starting”. Vi kommer ingen vei hvis vi ikke dedikerer oss til oppgaven. Så hvorfor ikke avslutte lesningen av denne bloggen med litt refleksjon: Hvilken hensikt lå bak din lesning av bloggen idag?
Var det avkobling? Nysgjerrighet? Eller en annen driver? Og hva er behovet bak driveren?

Når du har funnet svaret på det, gjenstår det bare å si:

God helg!
photo17
Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s