Kunsten å lukke en dør

Det er ikke alltid så lett å vite hva en vil. I hvert fall har jeg det slik i blant. Da minnes jeg noe min mor sa til meg da jeg var liten. “Vit i hvertfall hva du ikke vil!” Dette utsagnet har jeg grublet mye over. Ved første øyekast kan det virke som om det er en enkel utvei. Nei vel, så vet jeg ikke hva jeg vil, men så lenge jeg styrer unna ting jeg ikke liker, så går det vel greit. Litt naivt kanskje, men en sikker og farbar livsstrategi.

Så, etterhvert som jeg ble opptatt av målutforming, kom irritasjonen. Var ikke mors utsagn direkte årsak til at jeg ikke hadde satt meg de store, konkrete målene her i livet? Var det ikke en unnskyldning for ikke å bestemme seg og satse på det ene?

For det er jo ikke noe farlig å satse. Det verste som kan skje er at du feiler! Og som vi alle vet er det jo i feilingen gullet ligger lagret; der sitter kunnskapen, erfaringene som senere hjelper deg over de nødvendige kneikene. Da jeg begynte å tenke slik, ble min mors råd til irritasjon. Jeg må til og med innrømme at jeg kanskje av og til også klandret henne for denne programmeringen. Halvbevisst har jeg surret rundt i tåka. Å ikke brenne broer har vært min taktikk. Og det er jo en grei taktikk, men når man samtidig holder alle dører åpne, blir det fort motvind på alle etapper. En ting av gangen, forsøker jeg å lære mine barn – vel vitende om at hjernen er vesentlig mye mer effektiv når den fokuserer på én ting enn om man forsøker å multitaske. David Rock refererer i boken “Your Brain at Work” en undersøkelse gjort av University of London, der det ble funnet at konstant e-mailing og sms-ing reduserer vår mentale kapasitet med et snitt på 10 IQ poeng – 5 for kvinner, 15 for menn. For menn er dette 3 ganger mer enn effekten av å røyke cannabis! Multitasking får alt til å gå betydelig saktere. Bedre da å lukke de dørene som ikke representerer det gjeveste målet.

Lett å si, tenker du kanskje. Og du har helt rett. For hvis det var så lett, hvorfor har jeg ikke gjort det selv? Hvorfor har jeg ikke bare satset på en og en ting, gjort som hopperne og latt det stå til? Det er ingen skandale å lande på kulen. Kanskje kvalifiserer du deg ikke for finaleomgangen i nyttårshopprennet, men det kommer både VM og OL senere.

Utfordringen handler om to ting. Først må man finne målet. Så må man tørre å satse.
Dessverre, for mange av oss, meg inkludert, så er det feigheten som stopper oss. Og feigheten har en utmerket støttespiller i frykten. Frykten for å dumme seg ut, frykten for å bli stående igjen som en taper. Kanskje til og med frykten for å lykkes!
Økonomi er også et vesentlig element. For hva ville du ikke ha gjort om du hadde 100 millioner på konto?!

Frykten legger sin klamme hånd over oss. Sakte, men like sikkert som graven, dreper den motivasjonen, suger inspirasjonen ut av oss til det fisler ut som et siste pust. Bedre å ta seg en jobb i det offentlige. Da er vi ihvert fall trygge.  Eller?

Utfordringen blir altså å skaffe seg litt mot. Og igjen å finne målet. Men hva om målet var så spennende, så givende, så…. ja, alt vi ville ha?! Dersom vissheten bare var til stede! Ville vi ikke alle ofre både det ene og det andre dersom premien i den andre enden var stor nok? Selvfølgelig. Mot og visshet kommer med målet. Det er målet som gir oss motivasjon, det er målet som gir oss trygghet, stamina og driv til å stå i motgang og krysse elver av ildmørje og svoveldamp. Så vis meg da målet!!

Vips er mor der igjen: “Det er ikke alltid så lett å vite hva man vil…”
Åååå! Jeg er på nippet til å bli gal.
Jeg vil jeg vil, men får det ikke til! skriker det inni meg.
Men hva vil du da?
Jeg vet ikke!
Minidialogen forstummer. Jeg kroer fingrene og forsøker å krafse hull på stillheten.
Men det er i stillheten svaret ligger: “Vit i hvert fall hva du ikke vil.”

Mor ga meg hemmeligheten uten selv kanskje å være klar over det. For til alle som ikke har målet lysende foran seg på himmelen; her er hva du skal gjøre! Sett deg ned og skriv en liste over de tingene du ikke vil ha – dvs som du er misfornøyd med i livet ditt. Få alt ned enten det gjelderer vekt, økonomi, helse eller relasjoner. Så kommer trikset: Når listen er komplett, ta for deg hvert punkt og spør: Hva er det motsatte?

Hemmeligheten ligger i negasjonen. Minus minus blir pluss. “Vit i hvert fall hva du ikke ikke vil ha!” Vips har du en hel rekke flotte mål. Så er det bare å velge. Og husk at der smerten er sterkest, blir lettelsen størst. Så gjelder det bare å lukke de andre dørene imens.

God helg!
jump
Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s