Get ready for some uendelig lykke

Hvis du skulle få et ønske oppfylt her i livet, hva ville det være?

Wow. Litt av et spørsmål å starte fredagen med, ikke sant?
For det er ikke så lett å svare. Ett ønske. Et svar. Det første som faller en inn er kanskje en BMW eller noe annet materialistisk, kanskje man føler for å slå på stortromma og riter bokstavene LOTTO ned på et papir. Saken er vrien. For som alle vet og Beatles sang: Money can´t buy you love.

Er svaret kjærlighet da, kanskje? Ja, kanskje er det det. Eller lykke. For finnes det noe bedre enn lykke og kjærlighet i alle sine former og varianter?
Utfordringen med å ønske seg kjærlighet eller lykke som svar på spørsmålet er at det blir litt fluffy. Skru på radioen og i løpet av 15 minutter garanterer jeg at du hører en sang om – nettopp! – kjærlighet eller lykke. Temaet er uutømmelig, men med mindre det plasseres i en kontekst, så blir det i beste fall uinteressert i verste fall klisjefylt. Sånn er det med det meste av abstrakte begreper, de trenger kontekst for at vi skal klare å relatere oss til dem, gjøre dem til våre egne. For at ønsket ditt skal bli litt mer spenstig må du altså spesifisere. Du må beskrive detaljene i lykken, kjærligheten, eller for den saks skyld på BMWen. Jo klarere du får detaljene for deg, dessto klarere framstår ønskedrømmen. Visualisering heter det på fagspråket. Og nettopp visualisering er et vesentlig poeng i kurset jeg idag holder for deltakere på Østlandske lærerstevne. Det handler ikke om kjærlighet, men det er tett relatert ønskedrømmer. Tittelen er “Sammenhengen mellom målutforming og optimal lykkefølelse“. For hva er vel et mål som ennå ikke er nådd, annet enn en ønskedrøm?

Poenget er å ta romantikerens visjon og implementere realistens gjennomføringsplan.
For drømmer uten kontekst har en tendens til å blir bare drømmer. Drømmemålene blir for “fluffy” og så blir vi heller lei oss for at vi ikke oppnår det vi ønsker oss.
La oss så heller snu litt på spørsmålstillingene og krydre med litt ansvarlighets-urter:

Så hvis du skulle få et ønske oppfylt her i livet, hvordan skulle du få til det?

Det handler med andre ord om å ha en plan. Det handler om å sette seg mål, delmål i henhold til valgt strategi og sekundere seg selv på veien. Men garanterer det at vi blir lykkelige? Saken er at det faktisk gjør det. Ikke fordi vi nødvendigvis er garantert å nå målet, men fordi aktivitetene som har et tydelig mål som fokus fort fanger oss inn, får oss til å glemme tid, sted og bekymringer i takt med våre mestringer – mestringer som drypper som små malingdråper selvtillit ned på selvbildet og gir det ny glans. Det er lykke. Trygghet, bekrefelse, nytelse, utvikling. Den er kanskje like flyktig som kjærligheten, men så lenge du holder fokus er den innen rekkevidde – hele tiden.

Vi mennesker går til grunne uten å ha en hensikt i livet. Vi er desperate etter mål og mening. Det er ikke så rart. For mål = lykke, og mangelen på mål må åpenbart bety ulykke.
Så sett deg ned med det samme og drøm deg bort. Sørg bare for å gjøre drømmen så tydelige som mulig. Så kan du jo bruke helgen på resten.

God plan!
pinkdot
Fokusér på krysset, så ser du hva som skjer… 😉

Likte du det du leste?
Jeg er takknemlig om du deler.

7 thoughts on “Get ready for some uendelig lykke

 1. God fredags formiddag Asle, “Get ready for some uendelig lykke” er uovertruffen, megabra. Har delt den til deler av nettverket mitt, og tror nok at den viser budskapet ditt på en flott måte. Håper alt står bra til, at livet ser lyst ut og at helsa er bra for deg og dine, og selvsagt; at butikken går greit.
  Nyt helga, mvh Gunvald

  • Tusen takk for hyggelgi tilbakemelding, Gunvald! Her er alt vel. Glad bloggen min treffer deg og enda mer glad for at du melder tilbake. Ønsker deg og dine en fantastisk høsthelg!
   Asle 🙂

 2. Jeg mener er at meningen i livet er å tilfredsstille behov og instinkter. Behovene kan være medfødte som “egenskapte”(kan i høyeste grad være ett resultat av ytre påvirkning, men det er det enkelte individ som må ta det til seg for å skape dette individuelle behov).
  Grensen for nivået på “egenskapte” behov går ved individets evne til abstrakt tenkning og evnen til å nå frem overfor andre og deres evne til abstrakt tenkning?

  Dette er god gammel Mazlows behovshirarki?

  Min filosofi er at man trenger ikke alltid løpe gjennom ett helt liv på stadig søken etter nye behov/mål. Det går også an å kose seg med som man allerede har oppnådd?

   • I lys av dette så er det viktig for egen mentale helse at man kjenner seg selv og forstår godt hvordan menneskenaturen “fungerer/tikker”. Det er ikke sikkert at man blir mere lykkelig, men ganske sikkert at man blir mindre ulykkelig?

  • Jeg er hjertens enig i at det gjelder å kose seg med det man allerede har oppnådd. Å glede seg over og være takknemlig over det man har fått (til) i livet er den beste oppskrift til lykke, dag ut og dag inn!

   Asle 🙂

   • Ikke bare har dette en positiv effekt på den enkelte som praktiserer å se mest mulig positivt på en egen livssituasjon, men dette skaper vel også en positiv tilbakeføringsmekanisme mellom individ og miljø/omgivelsen?

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s