Hvis du er lur så leser du dette! (om flaks)

Visste du at ved å begynne et spørsmål med visste du at får du folk lettere på kroken?
Og visste du at det iblant kan lønne seg å la seg lure?
For du vet vel at flaks ikke bare er tilfeldighet, men påviselig et resultat at et sett holdninger og egenskaper?

Effekten av Visste du at.. har jeg av egen erfaring. Hver gang jeg kommer over disse ordene skynder jeg meg å sjekke om det som følger kan gi meg et tips som gjør livet mitt lettere, som kan løse utfordringer som jeg har, på en smartere og kanskje raskere måte. Jeg er supersulten på smarte ting som kan gjøre verden til et enklere sted å boltre seg. Kanskje fordi jeg har så mange ting jeg gjerne vil ha gjort, så mye jeg vil ha utført at jeg ser det som min største utfordring å gjøre ting så raskt og effektivt som mulig, slik at jeg også får tid til det som er gøy.

Vår grunnleggende hunger etter viten, vårt behov for å lære og utvikle oss er en av våre sterkeste drivkrefter. Dette gjelder ikke bare hvilke artikler vi leser på nett eller hvilke program vi ser på tv. Det som ikke utvikler seg er dødt. Eller, hvis vi snur på det:
Liv = utvikling. Vi kan ikke unngå å endre oss. Spørsmålet er om vi tar ansvar for retningen vi utvikler oss i eller om vi lar oss drive med i malstrømmen fra samfunnet rundt oss og hva andre vil. For andre vil. Andre har mål. Har du ikke selv satt deg bevisste mål, blir du  en brikke i andres strategi for å nå deres mål. Det er kanskje greit dersom du får riktig betalt for det, men ikke særlig festlig når du plutselig oppdager at du er utnyttet eller dårlig belønnet for innsatsen. Det gjelder å ta styringen selv, ellers vil noen andre styre deg.

Men det er ikke dette det skal handle om. Dette avsnittet er mer et apropos om at jeg faktisk har styrt deg til å lese hit. Eller kanskje er det nysgjerrigheten din som har styrt deg hit? La oss inngå et kompromiss samtidig som jeg åpent og ærlig innrømmer det: Jeg har utnyttet min kjennskap til nysgjerrighet som motivasjonskraft for å styre deg hit.

For nysgjerrigheten bare er der. Som et element i livet. Har du tid nok (dvs. ikke er truet av tidsmangel) eller ikke har andre ting du trenger å forsvare av planer, penger, holdninger og kvalitet, ja da slipper du nysgjerrigheten til. For nysgjerrighet er en komponent i livet. Den driver deg vitebegjærlig fremover. Men nå har jeg spent nysgjerrigheten din langt nok. Nå vil du vite hva dette med flaks handler om, ikke sant?

Saken er at jeg allerede har fortalt deg det. I hvertfall deler av hemmeligheten. For flaks er ikke bare er tilfeldighet, men påviselig et resultat at et sett av holdninger hvor blant annet nysgjerrighet er en vesentlig faktor. Jeg vil til og med hevde at flaks er proporsjonalt med graden av nysgjerrighet! Er du samtidig mulighetsorientert, positiv og utforskende vil du komme over flere muligheter enn den som kun har fokus på sin egen smale sti. Egentlig er det helt åpenbart. Et fokus lukker deg inne. Du konsentrerer deg om målet ditt, noe som gjør at du sperrer andre ting ute. Målrettethet er altså det motsatte av nysgjerrighet, kan man si. Så hvordan kan du utvikle en deg til både å være målrettet OG nysgjerrig?

Vel, du må i hvertfall bli deg bevisst effekten av de to. Videre må du unne deg eller planlegge inn litt slakk. For slakk gir ikke bare fleksibilitet og manøvrerbarhet.

Belønningen av å bli lurt vekk fra sin smale sti, betaler seg med flaks dersom du er mottakelig for den. Og flaksen ligger i tjukke lag og venter på deg. Du må bare ta deg tid til å se trærne for bare skog. Gullet ligger blant gjørme og møkk. Det er ikke mulig å få øye på det hvis du ikke setter søkelyset på det.

Askeladden setter fokus på det i eventyret om prinsessen som ingen kunne målbinde. Vi kjenner alle uttrykket “Jeg fant, jeg fant.” Det spiller ingen rolle hva utgangspunktet er. Det er utrolig hva man kan oppnå om man bare har et klart mål og et åpent sinn. På den annen side, når det gjelder det nevnte eventyret, var det vel egentlig kongen som oppnådde målet sitt… 😉

God helg!prinsessen_maalbinde

Likte du det du leste?
Jeg setter pris på at du deler.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s