Hvem er jeg?

Hvem er jeg?

“Hvem er jeg?” er det mest grunnleggende og skjellsettende spørsmål du kan stille seg. For hva svarer du egentlig? Og hvor lenge svarer du? Finnes det i det hele tatt noe kort svar?

Denne uka skal jeg begynne å dyrke jorda på gården min (faren min har gjort det til nå) – betyr det at jeg heretter er bonden Asle? Hva med de 17 årene jeg jobbet som utvikler, prosjektleder og leder innen IT, gjør de meg til datamannen Asle? Og hva med de siste 5 årene hvor jeg har jobbet som coach og karriereveileder, gjør det meg til karriereeksperten Asle Gundersby?

Svaret på spørsmålet ”Hvem er du?”, avhenger av konteksten det stilles i. På hjemmebane er jeg ektemann og familiefar; i bandet mitt, CMYK, er jeg synth-mann og vokalist; og blant venner og når jeg er alene, prøver jeg bare å være meg selv.

For hver situasjon krever sin rolle.  Jeg er fortsatt sønnen til mine foreldre, jeg er fortsatt den lille gutten. Samtidig har jeg tilegnet meg kunnskap og spilt en masse roller oppgjennom, som dem jeg i den forbindelse har omgått, vil forbinde meg med.

Hvorfor holder vi på på denne måten?
Hvorfor er det så viktig for oss å definere (og dermed begrense) oss?
Hvorfor er vi så opptatt av titler og navn?
Hvorfor er det så viktig å sette alle disse merkelappene?

Det handler naturligvis om identitet. Og identitet handler om å være synlig, om å skille seg ut. Hvorfor ønsker vi å skille oss ut? For å bli lagt merke til. Hvorfor ønsker vi å bli lagt merke til? Fordi vi trenger å selge – selge våre produkter, selge vår kompetanse, selge våre meninger. Fordi vi trenger anerkjennelse, bekreftelse på at vi har verdi, at vi er ønsket eller til og med etterspurt, fordi vi trenger trygghet, fordi vi trenger hverandre, særlig når vi selv ikke lenger strekker til.

Og der er ringen sluttet. Det er noe å tenke på når vi blir for opptatte med å forsvare våre feil og mangler. For fysj! Tenk om noen oppdaget at jeg gjorde feil og noen ganger kom til kort!

Hvem er det jeg tror jeg lurer? Jeg lurer i hvert fall ikke deg.

God helg!

 

4 thoughts on “Hvem er jeg?

  • Takk for påminnelsen om Descartes, Martin! 😉

   Som en styrking av beviset tenker jeg å sitere Echardt Tolle på tilstedeværelse:
   “Non cognito ergo sum.”

   Nyt helgen! 😉

 1. Jeg tenker at vi er mye mer enn rollene vi tar på oss, eller blir tildelt.
  Den jeg ER, handler mer om verdier, egenskaper og holdninger, samt følelser knyttet til dette, enn til roller. Dette blir understreket i relasjonene jeg inngår og de miljøene jeg er en del av.

  Da jeg jobbet, var identiteten min knyttet til utdannelse og jobb. Etter mange år ufrivillig utenfor arbeidslivet, har jeg måtte finne meg selv i andre ting, rett og slett i meg selv. Det har vært en utfordrende reise, som definitivt bryter med samfunnets forvetninger (og mine egne) til en på min alder. Likevel, så gjør en slik erfaring at man kommer dypere inn i spørsmålet om “hvem er jeg”. Det er interessant hvor mange ulike sider det er av spørsmålet og hvordan svaret endrer seg etter livssituasjon og andre ting.

  Ønsker deg en god helg!

  • Takk for et godt og innsiktsfullt svar.

   Mye av vår identitet er nok slik at den oppfattes i forhold til hva vi gjør. Dersom man er utenfor arbeidslivet, gjør man noe annet enn jobb.
   Det er god grunn til å ha fokus på vaner og spørre seg selv om de er hensiktsmessige i forhold til et ønsket perspektiv. Vi må alle ta ansvar for å styre våre handlinger og atferd.
   Når alt kommer til alt så er det hva vi gjør som gir oss våre resultater. Rammebetingelsen vil alltid være forskjellige, men vi kan ikke annet enn å spille den “hånden” vi har fått utdelt.

Jeg vil gjerne høre din mening! :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s